Doušnik iz Srbije drma francusku carinu

Zoran Petrović, rođeni Valjevac, u centru je velike afere u administraciji francuske države. On se pominje pod bar pet imena, učesnik je 32 afere, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 01.08.2017.

09:48

Doušnik iz Srbije drma francusku carinu
Getty images

Doušnik francuske carine, Srbin, izvesni Zoran Petrović, za koga različiti izvori navode da ima 51 ili 52 godine, rođen, kako ističe u svojoj elektronskoj verziji nedeljnik "Ekspres", u Valjevu, napravio je pravu pometnju u ovoj službi na najvišem nivou, u upravo otkrivenoj aferi koja je potresla celu francusku administraciju.

Aferu je otkrio francuski "Mond", a mediji javljaju da je sumnjivi doušnik poreklom iz Srbije uključen u tri krivične istrage koje potresaju administraciju, čiji je zadatak da se upravo bori protiv prevara.

U pitanju je elitni organ carine, Nacionalna direkcija za obaveštavanje i istragu (DNRED), koja je osumnjičena da je zatvarala oči za Petrovićev šverc, da bi zauzvrat dobila informacije od neprocenjivog značaja za otkrivanje velikih krijumčarskih akcija.

Protiv dvoje visokih funkcionera iz ove službe podignuta je optužnica krajem aprila, čime je ukaljana čast službe koja je bila na visokom glasu. "Ekspres", koji objavljuje samo inicijale osumnjičenog, ističe da se radi o pouzdanom izvoru bliskom krijumčarskom miljeu. U tekstu objavljenom na sajtu ovog nedeljnika ističe se da je u februaru 2010. godine zajednička italijansko-francuska policijska ekipa ušla u trag italijanskim dilerima i u jednom stanu u pariskom 16. arondismanu uhapsila trojicu osumnjičenih, zaplenivši 40 kilograma kokaina. Kao doušnici u ovoj akciji se pominju izvesni Kolumbijac Havijer i Srbin Z. P. Dvadeset kilograma je nestalo.

Zvanično, Z. P. se, ističe "Ekspres", ne nalazi na specifičnoj listi doušnika još od 2009. godine, ali prenosi i izjavu neimenovanog službenika DNRED da ova služba nije želela da se odrekne tako važnog izvora i da je on predat "filijali u Avru", gde je brzo zadobio poverenje šefa službe Paskala Šmita.

U DNRED je registrovan pod najmanje pet različitih imena kao što su Marko, Saša, Luis, Brani i Enco. Sumnja se da je učestvovao u još jednoj operaciji 2013. godine, kada su policajci u automobilu "reno megan" 20. novembra na francuskom auto-putu A26 na naplatnoj rampi Kursi u blizini grada Remsa pronašli devet "kalašnjikova" i više stotina komada municije kalibra 7,62 milimetra.

Jedna od afera koja se pominje je i kada su početkom jula 2015. godine, carinici su ušli u trag 174.000 krivotvorenih paketa kafe "or" ukupne težine 43,3 tone. U novembru 2014. godine, Belgijanci su takođe pronašli 31 tonu krovotvorenih paketa kafe "kart noar" u blizini Monsa u hangaru iznajmljenom na ime Ante Pavelić koje je, kako piše "Ekspres", bio još jedan pseudonim koji je koristio Z. P.

Ističe se i da je poslednjih godina francuska carina zaplenila 630 tona cigareta, 17 tona kokaina i 9,24 miliona krivotvorenih predmeta, za koje se sada u sumnju dovode načini na koji su otkriveni. Navodi se i da je deo robe nestao.

"Ekspres" ističe da su svi bili zadovoljni. Francuski carinici su beležili rekordne ulove, dok je Z. P. dobijao veoma velike nagrade. Dobio je, kako se ističe, 392.800 evra za učešće u 32 afere između oktobra 2011. i decembra 2015. Istovremeno, carinici su žmurili na njegov šverc. Ističe se, takođe, da su informacije koje je dao Z. P. sigurno doprinele da se ostvare i značajne operacije u inostranstvu, naročito velike zaplene duvana na Balkanu.

U aprilu, Z. P. je uhapšen prilikom izlaska iz kancelarije svog advokata Spinera. Sutradan, uhapšeno je još 12 osoba, od kojih šest carinika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: