Bivšem britanskom kraljevskom marincu 18 godina zatvora

Bivši pripadnik elitne britanske jedinice Kraljevski marinci Kiaran Meksvel osuđen je na 18 godina zatvora zbog niza optužbi u vezi s terorizmom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

22:37

Bivšem britanskom kraljevskom marincu 18 godina zatvora
Foto: Thinkstock

Meksvel (31) je vodio dvostruki život, pošto je kao pripadnik britanske vojske pravio bombe za irske republikance. On je priznao krivicu za pripremu terorističkih napada između januara 2011. i avgusta 2016. godine, za posedovanje fotografija bankovnih kartica u cilju prevare i za posedovanje marihuane.

On je sakrio mine, minobacače i 14 ručno izrađenih bombi u 43 skrovišta, izgrađena u tu namenu u Severnoj Irskoj i Engleskoj.

Policijski inspektor Gilijan Kirni rekao je da je Meksvelovo ubacivanje u vojsku bilo "prvi takav slučaj u prethodnim godinama".

Sudija Najdžel Svini naveo je da je siguran da je Meksvel bio i da će ostati "motivisan simpatijama prema disidentskim (irskim) republikancima i neprijateljstvom prema Velikoj Britaniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: