"Nadala sam se da je Vučić iz Amerike došao sa rešenjima"

Projekat podele Kosova predstavlja nekreativno rešenje i pokazatelj je da u Vladi Srbije sede stari ljudi sa starim rešenjima, kaže Rada Trajković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

16:46

Foto: B92

Gostujući u Vestima B92, direktorka organizacije Evropski pokret Srba je rekla da je jasno da nije bilo promena, da su pale maske i da je neistina da je vlada proevropska.

"Takva rešenja, a izneo ih je potpredsednik Vlade i šef diplomatije (Ivica Dačić), vode ka destabilizaciji, ne samo Srba i Srbije, već čitavog regiona", kaže Trajkovićeva.

Gošća Vesti je rekla da bi, ukoliko se ispostavi da je to zvaničan stav države, takva razmišljanja bila veliki problem.

"Lično se više oslanjam na ono što je rekao predsednik države. Ipak, računala sam da je iz Amerike došao sa novim rešenjima i da je tamo lobirao za neka nova rešenja. Očekivala sam da će predsednik novoj administraciji u Vašingtonu izneti činjenice o tome koliko je proces nezavisnosti Kosova neodrživ. Međutim, vidimo da se on o tome zvanično ne izjašnjava", rekla je Trajkovićeva.

Kako je navela, svi znaju da je pitanje Kosova i Metohije pitanje koje mora da se reši, ali za to u ovom trenutku "nema uslova".

"Sa kosovske strane mi nemamo pregovarače, ne postoje nikakvi ustupci, a imamo neodgovornost i neozbiljnost sa obe strane. Imali smo Ahtisarijev plan, pa onda potpisan Briselski sporazum, a ništa se ne realizuje", rekla je Trajkovićeva.

Ona smatra da lideri nemaju snage ni ideje kako da vode Kosovo dalje i da postoji prostor, ali da je potrebno da obe strane predlože "kreativna rešenja koja bi vodila stabilizaciji prostora". Kako kaže, nažalost, atmosfera u Srbiji je takva da "svi koji drugačije misle, odmah bivaju etiketirani".

"Mladi Albanci su u desetinama hiljada već napustili Kosovo, jer su proevropski orijentisani i ne vide se tamo. Tamo se sada useljava jedan vrlo brzo rastući projekat kalifata, ekstremnog muslimanskog faktora, koji nažalost ima svoju podršku u institucijama i bezbednosnom sistemu", rekla je Trajkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: