"Stanje zamrznutog konflikta na KiM protiv intresa Srbije"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajijć izjavio je danas da je stanje zamrznutog konflikta na Kosovu protiv interesa Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

09:32

Tanjug, arhiva

Zato je dobro, kako kaže, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa idejom o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, kako bi se ubrzalo rešavanje tog pitanja.

"Stanje zamrznutog konflikta koje nude mnoge političke stranke u Srbiji je apsolutno protiv interesa Srbije. Vreme ovde ne radi niti za Srbiju, a još manje za Srbe na Kosovu, jer je Srba na Kosovu sve manje. A zapravo zahvaljujući ljudima koji su ostali dole da žive Srbija je u poziciji da legitimno pregovara i brani svoje državne i nacionalne interese", reko je Ljajić za RTS.

On je rekao da dok Srbi žive na Kosovu ta šansa postoji. "Što vreme odmiče sigurno je da će njihov broj biti manji jer žive u jako teškim uslovima, a samim tim će pregovaraćka pozicija biti gora. Zato opcija zamrznutog konflikta ne odgovara Srbiji", naveo je Ljajić.

On je ocenio da ovako možemo doći u stanje "puzajući nezavisnosti za koju Srbija apsolutno ništa neće dobiti".

Komentarišući predlog njegove stranke Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) o normalizaciji odnosa u tri faze Ljajić je rekao da Srbija mora da pokaže dozu "državnog pragmatizma". "Dakle, da učinimo koncesije, a za te koncesije moramo nešto da dobijemo. Onda sam tu naveo finansijska podrška za razvoj infrastrukture povezivanje Kosova sa centralnom Srbijom, izgradnja puta o kome se toliko govori Niš-Priština-Drač", naveo je Ljajić.

On je rekao da bi druga koncesija bila ubrzanje evropskim integracija Srbije: "Zašto mi činimo ustupke Kosovu ako tapkamo u mestu kada govorimo o našem evropskom putu", upitao je.

Treća koncesija statusa, po Ljajiću je, da vidimo kakav će biti sadržaj, Zajednica srpskih opština, ;manastiri, kulturna baština, imovina... "To su sve pitanja koja moraju biti na drugoj strani stola kada se govori o koncesijama koje Srbija čini", naveo je on.

On je rekao da o predlogu SDPS nije razgovarao sa predsednikom Srbije i da čeka početak unutrašnjeg dijaloga.

"Onda ćemo imati konkretan plan šta mi podrazumevamo pod svakom tačkom, zašto to tržimo. Konkretne ekonomske pokazatelje. Mi danas plasiramo robe na Kosovo više nego duplo više nego što izvozimo u SAD... Mi moramo da povećamo ekonomsku i trgovinsku saradnju jer je to interes Srbije", naveo je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: