Ambasadorka: Nemačka ne želi da menja uređenje BiH

Nemačka ambasadorka u BiH Kristijan Hohman odbacila kao "obične špekulacije" tvrdnje da vlada u Berlinu "gura" građansko uređenje BiH kao rešenje za probleme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

12:22

Ambasadorka: Nemačka ne želi da menja uređenje BiH
Thinkstock

U intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" Hohman je rekla da Nemačka čvrsto podržava evropsku perspektivu svih država Zapadnog Balkana uključujući tu Bosnu i Hercegovinu ali se ne meša se u izmene izbornih pravila ili ustavnog ustrojstva te zemlje, prenosi agencija Hina.

Ona je rekla da za Nemačku proces evropskih integracija znači da zemlje koje pretenduju na članstvo u EU treba da preuzmu norme i propise koji u njoj važe ali i da se prilagode zajedničkim vrednostima Unije.

Berlinski proces koji je Nemačka pokrenula kako bi ubrzala evropske integracije Zapadnog Balkana podrška je upravo procesu nužnih reformi, kazala je nemačka ambasadorka dodajući da je i nova inicijativa koju je krajem maja najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel isključivo na tragu već započetog procesa s ciljem njegovog nastavka i dopune.

"Ova inicijativa ne stoji u kontekstu reformi Izbornog zakona niti ustavnog uređenja BiH. Ona se fokusira na poboljšanje svakodnevnog života građana u cijeloj regiji", rekla je Hohmann.

Govoreći o situaciji u BiH Hohman je kazala i da je teško razumeti ponašanje vlasti RS u odnosu na ugovor o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana postignut 12. jula na samitu u Trst, jer bi njegovim potpisivanjem bilo osigurano finansiranje čak četiri od ukupno sedam regionalnih projekata saobraćajnog povezivanja koje EU namerava da podrži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: