SPC ne odobrava posetu delegacije MKD Prohoru Pčinjskom

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da makedonskoj državnoj delegaciji nije odobrila posetu manastiru Prohor Pčinjski iz "već dobro poznatih razloga".

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

17:36

SPC ne odobrava posetu delegacije MKD Prohoru Pčinjskom
Foto: Tanjug

"Povodom zahteva da zvanična državna delegacija Republike Makedonije na praznik Svetog proroka Ilije učini posetu manastiru Svetog Prohora Pčinjskog sa svojim programima i porukama, Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve obaveštava zainteresovanu javnost da nadležni crkveni organ, iz razloga koji su dobro poznati, a nisu se promenili već niz godina, nije odobrio posetu državne delegacije Republike Makedonije manastiru Svetoga Prohora", navodi se u saopštenju iz SPC.

Makedonija 2. avgusta obeležava Ilindenski ustanak iz 1903. godine protiv Turaka i Dan republike kada je na Ilindan 1944. održano prvo zasjedanja ASNOM i postavljen temelj Republike Makedonija, u sastavu Jugoslavije.

Ozbiljniji spor između SPC i makedonskih vlasti oko proslave Ilindena počeo je posle raspada zajedničke države, zbog, kako je navođeno is SPC, pokušaja da makedonske vlasti proslavu u Prohoru, umesto u slavu sveca, zloupotrebe u veličanje makedonske države i makedonskog nacionalizma.

Sukob je eskalirao nakon proglašenja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve i progona sveštenstva Ohridske eparhije, na čelu sa arhiepiskopom i mitropolitom skopskim Jovanom.

Više puta se iz izvora SPC navodilo da dok se ne popravi status SPC i njenih sveštenika u Makedoniji nema razgovora o mogućnosti da se dozvoli bilo kojoj delegaciji iz Skoplja da poseti manastir u Srbiji i u njemu obeleže Ilindenski ustanak i Dan Republike Makedonije.

Sam patrijarh Irinej i Patrijaršija više puta su tražili od makedonskih vlasti da se nešto uradi po pitanju statusa srpskih sveštenika u Makedoniji, ali su uvek nailazili na zid državnih institucija u Makedoniji.

Inače, prethodnih godina u Prohoru je obeležavan Ilinden, ali bez prisustva makedonskih zvaničnika i bilo kakvih državnih obeležja.

Povodom zahteva makedonskih vlasti za ovogodišnje obeležavanje, koji je upućen Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ministar Ivica Dačić je rekao da Ministarstvo takve pozive dobija svake godine, i da svaki put, pa i ovaj, zahtev prosleđuje SPC-u, jer je, kaže, pitanje da li će se Makedoniji odobriti proslava u srpskom manastiru, na teritoriji Srbije, isključivo namenjeno SPC.

"Republika Makedonija se svake godine obrati nama sa zahtevom za održavanje proslave. Mi kao ministarstvo i Vlada taj zahtev prosledimo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a oni nam, uglavnom, uopšte ne odgovore", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: