"Slučaj NIN": Kritike, izvinjenje, "slučajni propust"...

Zbog naslovne strane na kojoj je jedan od najčuvenijih nacističkih natpisa, uredništvo NIN-a uputilo je izvinjenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

16:38

Uredništvo NIN-a uputilo je izvinjenje onima koji su, kako kažu, pogrešno protumačili njihovu nameru da kritikuju vlast.

U Savezu jevrejskih opština Srbije šokirani su, kažu, takvim primerom neprofesionalne analogije, ali veruju da je u pitanju slučajni propust.

Puna koncentracija na koncentracioni logor sa naslovne strane učinila je da novinarski arbajt oslobodi različita osećanja.

"Baš zbog toga što izaziva različita osećanja, mi smo imali potrebu da objasnimo ljudima šta je nama bio cilj. Svako ko pročita tekst u broju znaće o čemu se radi. Suština naše kritike bila je upućena na račun vlade. Mislim da nismo pogrešili", kaže Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a.

Zato u NIN-u smatraju da više od izvinjenja duguju objašnjenje. Nismo imali nameru da nekoga povredimo, niti smo državu poistovetili sa nacizmom, želeli smo samo da što uverljivije ukažemo na nepoštovanje prava radnika. NIN se čita i u Savezu jevrejskih opština Srbije. Oni poručuju - nedopustiva upotreba jednog od najčuvenijih nacističkih natpisa.

"Ovo je priličan šok iz razloga što se neki pojmovi i slike vezane za Holokaust zloupotrebljavaju u dnevnopolitičkom smislu i naravno da jevrejska zajednica u Srbiji ne želi da vidi tako neprofesionalnu analogiju. Imamo, pretpostavljam, slučajan propust, ali potpuno neprofesionalan od strane uredništva jednog od naših najuglednijih nedeljnika", navodi Haris Dajč iz Saveza jevrejskih opština Srbije.

U UNS-u kažu da ne znaju šta je NIN-u bio motiv za takvu naslovnu stranu, ali znaju da je tendencija šokiranja čitalaca i publike sve jača u svetu.

"UNS poziva sve urednike i novinare da obrate posebnu pažnju kada su u pitanju ovakve teme i da se ne dozvoli relativizovanje zločina koji je počinjen i prema našem narodu", ističe predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Inače, dok u NIN-u tvrde da im je velika većina njihovih čitalaca i korisnika društvenih mreža odmah po pojavljivanju naslovne strane stavila do znanja da je razumela kontekst u kojem je kapija nacističkog logora upotrebljena, brojni političari iz vlasti oštro su osudili takvu ideju uredništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: