"Vatra van kontrole": Šumski požari ponovo u Portugalu

Oko 2.800 vatrogasaca borina severu i u centralnom delu Portugala protiv nekoliko požara od kojih neki prete da zahvate sela, javljaju zvaničnici.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.07.2017.

22:13

Foto: Thinkstock

Najveći požar razvio se oko naselja Aližo, blizu Vila Reala, koji gasi 500 vatrogasaca. Požar je izbio juče u zoru i izgledao je kao da se smirio, ali se ponovo rasplamsao danas popodne pod uticajem vetra i vrućine.

"Vatra je van kontrole, umnožili su se akivni frontovi", rekao je gradonačelnik Aliža Karlos Magaljes, koji je obišao zaseok Vila Ša, gde se plamen približava kućama.

Portparol gradske zaštite rekao je za Frans pres da će uspeti da savladaju požar ali da se to neće dogoditi odmah i dodao da je deset vatrogasaca lakše povređeno od udisanja dima ili opekotina.

Jedan španski kanader poslat je u tu oblast da se bori protiv vatrene stihije, i drugim avionima i helikopterima koji su već tamo.

Oko 100 kilometara odatle dva požara koja bukte od nedelje i dalje plamte u oblasti Mangalde, gde je vatra privremeno opkolila kuće.

Ti požari izbili su četiri nedelje posle ogromnog požara u mestu Pdrogao Grande kada su poginule 64 osobe a 250 je povređeno. Taj požar je trajao pet dana pre nego što je savladan 22. juna pre podne.

Oko 30 kilometara od tog mesta drugi veliki požar izbio je juče popodne u Oleirosu i dalje je večeras aktivan na tri fronta. Oko 190 vatrogasaca se bore sa tim požarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: