Produženo vanredno stanje u Turskoj za još tri meseca

Vanredno stanje u Turskoj produženo je za još tri meseca, skoro godinu dana nakon što je uvedeno zbog pokušaja državnog udara 15. jula prošle godine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

18:14

Produženo vanredno stanje u Turskoj za još tri meseca
Foto: Gettyimages

Parlament je prihvatio ranije danas upućen zahtev Vlade Turske da produži vanredno stanje uvedeno nakon neuspelog puča, prenosi Rojters.

Prema saopštenju kancelarije premijera Binali Jildirima, kabinet je zatražio da parlament produži vandredno stanje za naredna tri meseca počev od srede 19. jula.

Ovaj zahtev usledio je nakon ceremonija u toku vikenda kojima je obeležena godišnjica neuspelog vojnog puča u kom je život izgubilo oko 250 osoba.

Od kako je u Turskoj uvedeno vanredno stanje 20. jula prošle godine, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a 150.000 je suspendovano ili otpušteno sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru.

Erdoganovi protivnici, kako se navodi, tvrde da su ti događaji Tursku gurnuli na put ka većem autoritarizmu.

Vlada Turske naglašava da je "čistka" neophodna u suprotstavljanju bezbednosnim izazovima sa kojima se država suočava i u istrebljenju pristalica imama Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD i kog Turska optužuje za organizovanje puča, za šta on negira optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: