Utvrđeni propusti u radu Centra za socijalni rad na NBG

Beograd -- Komisija ministarstva konstatovala je propuste u radu novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, ispred koga je ubijena L.O.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Takođe, komisija je i naložila direktoru tog centra da preduzme mere za utvrđivanje konkretne odgovornosti.

Kako je rečeno agenciji Beta, nadzorom nad stručnim radom novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Komisija je konstatovala određene propuste u realizaciji stručnih procedura, među kojima su i nepotpune procene činjenica bitnih za obim zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i izostanak adekvatne komunikacije između različitih institucija.

U te propuste "spadaju neblagovremeno postupanje i nepotpuno realizovane procene u smislu utvrdjivanja svih relevantnih činjenica koje su od bitnog uticaja na obim i sadržaj obezbeđene zaštite žrtava porodičnog nasilja i zaštite najboljeg interesa maloletne dece", saopšteno je Beti u Ministarstvu.

Propusti su, kako navode, "u značajnoj meri bili uslovljeni objektivnim okolnostima odnosno izostankom adekvatne komunikacije između institucija različitih sistema koje su nadležne za postupanje kada je u pitanju zaštita žrtava nasilja u porodici".

Nadzorom je ukazano na značajne nedostatke u povezivanju i koordinaciji rada institucija sistema u cilju blagovremenog i celovitog reagovanja na pojavu nasilja u porodici i zlostavljanja dece.

Komisija je, kako je saopšteno, naložila direktoru gradskog Centra za socijalni rad Beograd preduzimanje mera za utvrđivanje konkrente odgovornosti rukovodioca odeljenja Novi Begorad i svih stručnjaka koji su bili neposredno angažovani u predmetu porodice L.O. i u roku od 30 dana treba da izveste ministarstvo.

Pre 11 dana muž (46) je ubio suprugu ispred Centra za socijalni rad u Ulici Tošin bunar, naočigled troje dece, a slična nesreća dogodila se i pre nekoliko dana u Centru za socijalni rad u Rakovici.

strana 1 od 121 idi na stranu