Poverenik traži izmene za elektronski potpis

U pismu ministru trgovine Poverenik je ukazao da odredbama Zakona o elektronskom potpisu nije uređeno pitanje obrade ličnih podataka, odnosno JMBG.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

12:42

Poverenik traži izmene za elektronski potpis
Tanjug, arhiva

Zbog toga je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio od ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da pokrene postupak za izmenu zakonske regulative u vezi sa pravnim osnovom i svrhom obrade podataka o ličnosti u postupku izdavanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

U pismu ministru trgovine Poverenik je, kako se navodi u saopštenju, ukazao da odredbama Zakona o elektronskom potpisu nije uredjeno pitanje obrade ličnih podataka odnosno JMBG, već je propisano da nadležno ministarstvo "propisuje tehničko tehnološke postupke za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa".

Ovakvo rešenje je direktno suprotno odredbama Ustava Republike Srbije, kao i odgovarajućoj odluci Ustavnog suda po kojima se obrada i korišćenje podataka o ličnosti mogu uređivati samo zakonom, ne i podzakonskim opštim aktima, smatra Poverenik.

Uz to je podzakonski akt koji je ministarstvo donelo, "Pravilnik o tehničko-tehnološkim postupcima za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa..." nekonzistentan, budući da su neke njegove odredbe kontradiktorne, pa neke predviđaju obradu JMBG kao opcionu a neke kao praktično obaveznu, smatra Poverenik.

Posledica ovoga, što je potvrdio i postupak nadzora, da pored neustavnosti imamo i neujednačenu praksu, pa kvalifikovan elektronski sertifikat, koji generišu četiri od šest sertifikacionih tela (Privredna komora Srbije, Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije, „Halcom a.d." Beograd i Ministarstvo unutrašnjih poslova), u strukturi imena korisnika sadrži obavezno i njegov JMBG.

Zbog toga, kako se navodi, korisnik ne može, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, da izabere da li će kvalifikovan elektronski sertifikat sadržati njegov JMBG ili ne.

Poverenik kao i u svim sličnim prilikama stoji na stanovištu da obradi JMBG treba pristupati restriktivno, posebno vodeći računa o svrsi i srazmernosti, navodi se u saopštenju.

Prethodno je Poverenik sproveo analizu relevantnih pravnih propisa i postupak nadzora o načinu na koji sertifikaciona tela koja pružaju usluge izdavanja kvalifikovanih elektronskih sertifikata sprovode Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (Javnog preduzeća Pošta Srbije Beograd, Privredne komore Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, „E-Smart Systems d.o.o. Beograd", „Halcom a.d." Beograd i Ministarstva unutrašnjih poslova.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: