Protest protiv nasilja nad ženama u Beogradu i Nišu FOTO

Beograd -- Više nevladinih organizacija organizovalo je protest u Nemanjinoj ulici u Beogradu protiv nasilja nad ženama, javlja N1.

Izvor: Beta, N1
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Okupljeni nose transparente "Nijedna žena manje - nijedna mrtva više!", "Reagujmo dok ne bude kasno", "Stop femicidu!", "Stop ubijanju žena!".

Protest je organizovan nakon što su protekle nedelje ispred centra za socijalni rad u Rakovici ubijeni žena i dete, a samo nedelju dana ranije ispred Centra na Novom Beogradu muž je usmrtio bivšu ženu.

Aktivisti Mreže žena protiv nasilja, Autonomnog ženskog centra i Žena u crnom pročitale su ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja proglas u kojem traže odgovornost, otkaze i smene svih koji su, kako navode, zbog pogrešne procene rizika, dopustili da se dogode tragedije u centru za socijalni rad u Novom Beogradu, gde je žena ubijena pred troje dece, i ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, gde su ubijeni žena i dete, a troje radnika centra povređeno.

"Sistem mora da se menja. Ako neće da se menja, mi ćemo ga promeniti. Pravda pre zločina, a ne posle. Nećemo institucije koje se plaše nasilnika. Država ima najviše moći i zato je njena uloga najveća", neke su od parola iz proglasa koje su pročitane ispred zgrade Ministarstva u Nemanjinoj ulici.

Foto: B92
Foto: B92

Aleksandra Nestorov iz organizacije Mreža žene protiv nasilja rekla je da, za sedam godina koliko prate slučajeve femicida, nijedno ministarstvo nije objavilo detaljnu analizu propusta koji su učinjeni, niti izveštaj o tome ko je odgovoran za neadekvatno postupanja ili nepostupanja u slučajevima prijave muškog nasilja nad ženama.

"Odgovornost, ostavke, smene, sankcije i to ćemo ponavljati", istakla je ona precizirajući da se to odnosi na sve koji u slučajevima femicida, gde je prethodno bilo prijavljivano nasilje u institucijama nisu preduzeli sve što je u njihovoj moći, odnosno predviđeno zakonom ili procenili rizik kako bi sprečili femicid.

Slobodanka Macanović iz Autonomnog ženskog centra istakla je da ta organizacija insistira na doslednoj primeni postojećih zakonskih rešenja koja su u Srbiji dobra.

"Jasno je da se ne može svako ubistvo sprečiti, ali institucije moraju da učine sve kako bi se sprečili slučajevi nasilja nad ženama i decom", rekla je ona i ocenila da je u dva poslednja slučaja porodičnog nasilja najodgovorniji sistem zaštite.

Protest održan i u Nišu

I aktivisti više nevladinih organizacija za prava žena iz Niša održali su protestu zbog nedavnih ubistava dve žene i deteta u Beogradu.

Oni su tražili uskladjivanje i ujedinjenje institucija u rešavanju problema nasilja nad ženama i primenu zakona.

Udruženja "Porodična filharmonija" i "Centar za devojke" organizovala su protest u pešačkoj zoni i ispred Centra za socijalni rad u Nišu pod nazivom "Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više".

Skupu je prisustvovalo oko 30 aktivista tih i srodnih udruženja i nevladinih organizacija iz Niša.

Politika

strana 1 od 8469 idi na stranu