Šarčević: Izbacićemo posrednike u nabavci udžbenika

Beograd -- Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje da će osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biti izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

On kaže da posrednici - mali broj agencija - imaju rabat od 30 odsto, da dobro zarađuju, a da škole nemaju ništa od toga.

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi.

Takav način rada počeo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, jer je osnivanje đačkih zadruga predviđeno nacrtom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji čeka da uđe u skupštinsku proceduru, a ministar Šarčević očekuje da će biti usvojen na jesen.

"Nismo mogli ove godine to da uradimo, ali dogodine ćemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive učeničke kompanije i đačke zadruge i potpuno je svejedno za koji model se opredele škole", rekao je Šarčević Tanjugu.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuciji udžbenika budu angažovani učenici koji će tako da zarade za ekskurizije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova.

Deset odsto rabata koji ostaje školi po prvi put, kako kaže, biće namenjen za školske uniforme.

"Ovakvim načinom rada najveća ušteda biće napravljena za roditelje, jer će plaćati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto će biti izdvojeno za učeničke uniforme. Izdavači te pare daju pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike", kaže ministar.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, on je naglasio da je za predstojeću školsku godinu obezbeđeno 30 odsto više besplatnih udžbenika u odnosu na prošlu godinu, za decu čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja.

"Uspeli smo ove godine da ubacimo svu decu i sve porodice koje imaju treće, četvrto, peto dete...", naglasio je ministar.

On je podsetio da se besplatni udžbenici po završetku školske godine vraćaju u školske biblioteke i da za narednu školsku godinu mogu da posluže novoj generaciji učenika.

"Primera radi, ako neka škola ima 500 učenika pa je njih 200 dobilo besplatne udžbenike prošle godine, sada oni idu u sledeći razred i tih 200 udžbenika ostaje u biblioteci. Ove godine će 300 učenika dobiti udžbenike i sa onih 200 iz biblioteke to je već 500 i mi u trećoj godini idemo na nivo skroz besplatnih udžbenika", zaključio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 253 idi na stranu