Stefanović: Muškarac osuđivan, dete vraćao majci

Ministar Nebojša Stefanović najoštrije je osudio zločin koji se dogodio u Centru za socijalni rad u Rakovici i dodao da će biti preduzete hitne mere.

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

17:09

Stefanović: Muškarac osuđivan, dete vraćao majci
Foto: MUP

On je održao hitan sastanak sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i ministrom rada Zoranom Đorđevićem na kojem su, kako je rekao, dogovorene određene aktivnosti.

Stefanović je dodao da se u te aktivnosti ubraja pooštravanje uslova koje "treba da ispuni neko ko ima pravo da viđa dete u Centru za socijalni rad da bi se to i ostvarilo". Govorio je o sazivanju određene komisije koja bi utvrđivala da li je neko podoban da se nađe u takvom prostoru.

"Radićemo na boljoj koordinaciji sudova i Centara za socijalni rad, povećanje broja patrola u blizini centara i više radnika u centrima", rekao je Stefanović.

Kazao je da je dobro obaveštavanje od presudnog značaja u svakoj situaciji u kojoj postoji sumnja na rizično ponašanje.

Ministar je rekao i da, izuzev najoštrijih kazni, ne postoji drugi način da društvo pošalje jasnu poruku nasilnicima i da im pokaže da naša deca i žene moraju biti zaštićeni i ne smeju biti žrtve.

"Najoštrije osuđujemo ovaj monstruozni zločin i tražimo najtežu kaznu", poručio je Stefanović.

Muškarac je nožem ubio ženu i udavio četvorogodišnje dete ispred Centra za socijalni rad Rakovica.

Stefanović je potvrdio da je M.N. (43) ubio svoju bivšu suprugu M.Đ. (38) na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, dok se još utvrđuju sve činjenice i okolnosti u vezi sa smrću deteta starog četiti i po godine.

Kako je objasnio, zločin se dogodio tokom sprovođenja odluke suda o preuzimanju deteta, odnosno kada je otac vraćao dete u Centar za socijalni rad.

Takođe, napadač je savladan, priveden i tužilac je uključen u slučaj.

Upitan da li je ubica imao policijski dosije, ministar je rekao da je osuđivan zbog nelegalnog držanja oružja još 2010. godine, kao i zbog jednog razbojništva.

Takođe, dodao je da su supružnici bili u brakorazvodnoj parnici u kojoj je bilo dosta međusobnih opstužbi za sprečavanje viđanja deteta.

Upitan da li bi bilo bolje da je više policajaca u samim centrima, Stefanović je rekao da nema toliko policajaca da mogu da pokriju sve tačke na kojima bi oglo doći do nasilja i poručio da će zatražiti da se u Beogradu poveća broj policajaca od naredne godine.

"To će, uz dobru primenu zakona, pomoći da u značajnoj meri suzbijemo ovakve događaje", rekao je Stefanović. Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će sutra na sednici Vlade Srbije na dnevnom redu biti formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici, na osnovu Zakona koji je 1. jula stupio na snagu.

Kuburovićeva je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova i rada, a povodom današnjeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici, rekla da i taj sastanak pokazuje da je vlada spremna da se bori sa nasiljem.

Ministar Zoran Đorđević poručio je da će se boriti protiv ovakvih stvari i da će se učiniti sve da se tako nešto više nikada ne dogodi.

On je precizirao da su danas povređena i tri radnika Centra, ali da su oni van životne opasnosti i da su medicinski zbrinuti, kao i da je izdao nalog da inspekcija utvrdi da li je bilo propusta u radu.

Donećemo odmah određene mere u okviru ovog ministarstva da ustanove budu dodatno obezbeđene i budu uvedene dodatne procedure, poručio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: