Manje cene kod notara za osobe s invaliditetom

Beograd -- Osobe sa invaliditetom – osobe koje ne vide, ne čuju ili ne govore, ubuduće će plaćati niže naknade za usluge kod javnog beležnika.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Izmenama javnobeležničke tarife predviđeno je da te osobe više neće biti u obavezi da plaćaju uvećanu nagradu za posao javnog beležnika u slučaju kada u sastavljanju javnobeležničke isprave učestvuju pozvani svedoci, drugi javni beležnik, prevodioci ili tumači.

Do izmena javnobeležničke tarife došlo je u cilju usklađjivanja sa antidiskriminacionim propisima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Time se poštuje dogovor koji su ministarka pravde Nela Kuburović i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković postigle u maju, kada je Janković ukazala na nejednak tretman slabovidih osoba u postupku sastavljanja isprave pred javnim beležnikom.

One su se tada saglasile da je potrebna efikasnija primena antidiskriminatornih propisa, čime će se dodatno unaprediti prava osoba koja pripadaju nekoj od osetljivih grupa u društvu, podseća se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je dodalo i da posebnu pažnju posvećuje osobama koje pripadaju nekoj od osetljivih grupa u društvu.

Pored ostalog, u martu ove godine ministarstvo je postavilo 17 stalnih sudskih tumača za znakovni jezik za gluva lica, što je prvo postavljenje tih sudskih tumača posle skoro deceniju, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu