Tači tvrdi: Dijalog uskoro gotov, biće istorijski

Priština -- Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, istorijski sporazum dve strane.

Podeli
Screenshot
Screenshot

Tači je to rekao po povratku iz Brisela, gde se u ponedeljak nakon gotovo pola godine sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije.

U intervjuu za Ej-Bi-Si njuz, koji je prenela prištinska "Gazeta ekspres", Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

Tači je kazao da je došlo vreme da se "ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou", ali i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka, kako kaže, kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Pirštine i ljudi na tim prostorima, ali i "dobrosusedskim odnosima i pomirenju među ljudima", prenosi prištinska "Epoka e re".

Uveren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna i izrazio uverenje da će nove institucije biti formirane u zakonskim okvirima.

Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlantskim duhom. "Vidim volju pobedničke koalicije (čiji je kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam", rekao je Tači.

Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači očekuje da će to pitanje biti rešeno do kraja godine.

"Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Izgradili smo okvir sa međunarodnom zajednicom kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u Kosovske bezbednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastoji se od zajednica, što je stanje i interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno verujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017", naveo je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu