Analitičar: Brnabić je rekla ono što je rekao i Vučić

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio da je premijerka izjavom da će izabrati EU ako bude morala direktno rekla ono što je Vučić najavio.

Izvor: Beta

Utorak, 04.07.2017.

14:06

Analitičar: Brnabić je rekla ono što je rekao i Vučić
Tanjug, arhiva

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za američku agenciju Blumberg da ako Srbija bude morala da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo.

"Nije to rekla Ana Brnabić, to su reči Aleksandra Vučića. I nije to prvi put, jer kada se Vučić u Skupštini zaklinjao nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem, on je nekoliko puta pomenuo unutrašnji konsenzus o statusu Kosova. Iz toga se moglo zaključiti da on želi da učini nešto što ne dozvoljava Ustav Srbije, a to je, možda, pravno obavezujući sporazum sa Kosovom kao uslov nastavka evro integracija", rekao je Milivojević agenciji Beta.

On je ocenio da su i Vučićevi prethodnici na mestu predsednika, pre svih Boris Tadić, znali da će doći dan kada će Srbija biti postavljena pred izbor Rusija, odnosno Kosovo, ili EU, ali da su oni poštovali Ustav i da nisu ni pomišljali da naprave taj izbor.

Milivojević je ocenio da je Ana Brnabić "ispala žrtveni jarac", jer je rekla direktno ono što je Vučić najavljivao indirektno i dodao da će sada sav negativan odijum i građana i većine stranaka biti okrenut ka njoj, a ne stvarnom tvorcu tih reči.

"Sa stanovištva diplomatije, potpuno je netaktično da date takav nezgrapan intervju u prvom obraćanju koje imate za neki medij na toj funkciji, bez obzira koliko ste pristali da igrate tu igru. A činjenicada je ona prihvatila da bude premijer kada nema nikakvu podršku, ni u okviru vladajuće koalicije, dovoljno govori da je ona prihvatila da bude marioneta", rekao je on.

Milivojević je ocenio da Vučić zapravo smatra da ima razloga da se napravi zaokret i makar formalni suverenitet nad Kosovom trampi za ubrzavanje procesa evropskih integracija, ali da ček tri četvrtine građana misli suprotno, pa čak i većina poslanika vladajuće koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: