Mikser: Otvaranje novih poglavlja možda krajem godine

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Estonije, koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU, očekuje da Srbija otvori nova poglavlja krajem godine.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Getty images
Getty images

Naime, tada će se organizovati naredna međuvladina konferencija između EU i Srbije, na kojoj bi trebalo da budu otvorena nova poglavlja, u zavisnosti od napretka u poglavljima.

Estonski Ministar Sven Mikser kaže i da će se njegova zemlja tokom predsedavanja uglavnom usredsrediti na poglavlja koja se tiču ekonomskog i finansijskog aspekta.

"Spremni smo za napredak u pristupnim pregovorima, pod uslovom daljeg napretka reformi u Srbiji. Tokom mog boravka u Beogradu, predstavnici vaše vlade uveravali su me da će se evropske reforme nastaviti i da je EU strateški cilj Srbije", rekao je Mikser za "Večernje novosti".

On je naglasio da je neophodno nastaviti dijalog izmedju Beograda i Prištine i da je "važno da se ispoštuju već postignuti dogovori".

Istovremeno, pozdravio je "kontinuirani napredak Srbije" u pregovorima o pristupanju, naročito nedavno otvaranje poglavlja 7. i 29 i poručio da će Evropski savet nastaviti da obraća pažnju na napredak u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i razvoj situacije kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Kako je najavio, jedan od prvih događaja na početku predsedavanja Estonije biće usmeren ka procesu evropskih integracija zemalja kandidata.

On je izrazio zadovoljstvo što će šefica pregovaračkog tima za pridruživanje Srbije Tanja Miščević učestvovati na neformalnom sastanku Radne grupe za proširenje i zemalja koje pregovaraju o pristupanju u Talinu, kako bi se razgovaralo o daljem napretku Srbije.

Upitan da li podržava nemački predlog "Berlin plus" za osnivanje fonda za Zapadni Balkan, kojim bi se finansirali regionalni projekti, Mikser je podsetio da Estonija nije deo Berlinskog procesa, ali da podržava takve oblike saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Istovremeno, ocenio je da su bilateralni odnosi Srbije i Estonije dobri, ali da bi trgoviska i ekonomska saradnja mogle da ojačaju.

On je dodao da je Estonija "kontinuirano zainteresovana" i spremna da razvija bilateralne odnose dve zemlje u oblasti e-uprave i izrazio zadovoljstvo što raste saradnja u oblasti IT sektora.

Proiriteti Estonskog predsedavanja EU su otvorena i inovativna evropska ekonomija, digitalna, inkluzivna i održiva Evropa rekao je Mikser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu