Vučić: Dijalog sa Prištinom prelazi na predsednički nivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje će dijalog sa Prištinom preći na predsednički nivo.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.07.2017.

20:57

Vučić: Dijalog sa Prištinom prelazi na predsednički nivo
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

On je ocenio da je važno da se razgovor nastavi jer se tako smanjuju tenzije.

Vučić je u intervjuu za Sputnjik rekao da mu nije lako kad pomisli na razgovore u Briselu ali veruje da ni kosovskom predsedniku Tačiju nije prijtno da se sreće sa njim.

"U ponedeljak putujem u Brisel na neformalne razgovore sa albanskom stranom i danas se za njih pripremam. Taj dijalog nikada nije lak, pa kroz sve teme i sve finese moramo da prodemo unapred. Takav pristup je neophodan da bismo uvek mogli da znamo šta su želje Prištine i kako da branimo svoje ciljeve," rekao je on.

On kaže da tokom sutrašnjih razgovora neće imati precizno utvrđene teme.

"Pričaćemo o tome kako vidimo Kosovo i Metohiju za godinu, pet, deset, petnaest godina. Važno je da se dijalog nastavi jer se tako smanjuju tenzije. Sever Kosova ne može da bude ugrožen, ali razgovor je neophodan pre svega zbog našeg naroda na centralnom Kosovu, njegove egzistencije, sigurnosti i bezbednosti. Oni su u velikoj meri prepušteni sebi jer nemamo ni policijsku ni vojnu niti bilo kakvu drugu zaštitu za njih," rekao je Vučih.

Na pitanje šta se može očekivati od tih razgovora kad Priština ne ispunjava dogovoreno, on je rekao da Beograd nastupa jasno i otvoreno i iskreno u skladu sa ograničenjima koja se odnose na državne interese dok su Albanci sve počeli da tretiraju kao svoje unutraašnje pitanje.

"Albanci su u prethodnom periodu promenili ponašanje. Sve su počeli da tretiraju kao svoje unutrašnje pitanje i da nameću tezu da nemaju potrebe ni da pregovaraju sa Beogradom. Ponavljaju: „To je pitanje Kosova, a mi smo nezavisna država". Mi smo odgovorili: „Dobro, ako je tako, nemojte ni da pregovarate", pa da vidimo kako će to da im funkcioniše. A onda su shvatili da to tako ne može da funkcioniše.

Vučić očekuje da će pregovori Beograda i Prištine biti i zvanično podignuti na presednički nivo.

"Mislim da će se to dogoditi. Jer ako Srbi sa KiM moraju da saraduju i razgovaraju sa svima, pa i sa Haradinajem, teško da neko može da natera Beograd da bude srećan i da sedne za sto sa nekim koga gonimo po poternicama za najteže moguće zločine," rekao je on.

Na pitanje da li očekuje da Zapad prihvati Haradinaj ako postane kosovski premijer predsednik Srbije kaže da veruje da bi i za Zapad to bila neprijatna situacija.

"Od zapadnjaka sam više puta cuo da bi to za njih bila neprijatna situacija, ali da bi radili sa svakim koga izaberu Albanci. Srbi će sa tom cinjenicom morati da žive, a Beograd ne može da bude oduševljen ni Haradinajem ni Kurtijem", rekao je on.

Predsednik kaže da između njih ne vidi razliku osim sto se jedan dokazao u borbi protiv Srba, a drugi još nije, pa bi možda da bude "veći Haradinaj i od Haradinaja''.

"U svakom slučaju, to je komplikovan proces, ali bolje da se razgovara nego da nema dijaloga", ocenio je on.

Na pitanje da li ima utisak da su radi zaštite Srba sa Kosova prihvata i ono što se ne želi jer se oni koriste kao taoci, Vučić odgovara potvrdno.

"Šta god da kažete u pravu ste. Istina je, lako je manipulisati tim činjenicama. Šta god da napravite, pojavi se neko iz centra Beograda i kaže da to nije pametno. A kad ga pitate, hoćeš li ti da odeš u Donju Guštericu, Ugljare, Veliku Hoču, ne bi otišao ni na sedam minuta. Ne znaju ni gde su ta mesta, ali znaju da nam drže pridike svaki dan" kaže predsednik.

"Reagovanje dokaz da imamo srpsku vladu"

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je u intervjuu za "Sputnjik" da su reagovanja na sastav Vlade dokaz da imamo "srpsku Vladu koja će raditi u interesu Srbije".

Na konstataciju da jedni zameraju da je, zbog premijerke, Vlada Srbije proamerička, a drugi kažu da je zbog pojedinih ministara proruska, Vučić je rekao: Mi imamo srpsku Vladu.

"Građani imaju predsednika koji je Srbin, što nije najvažnije, i koji radi u interesu Srbije. U prvom trenutku su se pobunili jedni zbog kadrova u Vladi, a potom su i drugi skočili iz lonca zbog nekih drugih ministara. To je dokaz da imamo srpsku Vladu koja će raditi u interesu Srbije, istakao je on.

Upitan da li oseća direktne pritiske spolja, kao što je ambasador SAD Kajl Skot rekao, da u Srbiji postoji "maligni uticaj Rusije", odnosno da li mu je neko iz Rusije, na primer, rekao, "mora Dačić da bude premijer", Vučić je rekao:

"Nisam imao priliku da to iko od mene traži. Nije to ni Skot radio. A i njemu smo javno rekli da ne vidimo nikakav maligni uticaj Rusije".

Prema njegovim rečima, Srbija svima kaže da radi korektno sa ruskim, američkim i evropskim partnerima.

"Ali šta god bih rekao, kakvih sve pritisaka imam, morao bih da odem u penziju, a ja još nisam za penziju. Ali imam beleške od briselskih pregovora pa nadalje i možda ih jednom i objavim. To bi bilo c čitano štivo. Ljudi ne bi verovali kakvi su sve bili razgovori o Kosovu, Srebrenici i raznim drugim temama", istakao je Vučić.

Upitan kaže li mu ambasador Rusije Aleksandar Čepurin da je uticaj Amerike strašan ovde, Vučić kaže: "Nije mi to rekao Čepurin."

Povodom statusa Humanitarnog centra u Nišu, on je rekao da Srbija nije u lakoj situaciji.

"Nije jednostavno da govorim u svemu. Ali svi znaju da nismo u lakoj situaciji. Vlada će doneti odluku o tom pitanju", dodao je on.

Upitan da li mu je to stvarno toliko opterećenje, Vučić je rekao: "Jeste, veliko. Šta god da uradi Vlada ili neće biti fer i pošteno, ili ćemo imati drugu vrstu posledica."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: