Nemačka: Parlament odobrio gej brakove, Merkelova protiv

Poslanici nemačkog parlamenta usvojili su zakon kojim se u nemačkoj dozvaljavaju istopolni brakovi. Nemačka kancelarka, međutim, nije glasala za taj zakon.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

09:21

Nemačka: Parlament odobrio gej brakove, Merkelova protiv
Tanjug-AP

Kako prenosi Dojče vele, glasalo se u Donjem domu nemačkog parlamenta, a za legalizaciju istopolnih brakova "za" je bilo 393 poslanika, protiv 226, dok su se četiri poslanika suzdržala od glasanja. Gornji dom je ranije već usvojio taj zakon.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije podržala u parlamentu zakon, preneo je Skaj njuz, ali je istakla da će ova, velika promena u Nemačkoj, doneti više socijalnog mira.

"Za mene brak je prema osnovnom pravu - brak između muškarca i žene i zato nisam glasala za ovaj zakon danas", izjavila je Merkelova, a preneo je Rojters. "Nadam se da današnje glasanje ne promoviše samo poštovanje različitih mišljenja, već i da će doneti veću društvenu koheziju i mir", dodala je nemačka kancelarka.

U tekstu zakona sad stoji da je "brak doživotna zajednica dva lica različitog pola ili istog pola".

Novi zakon mora da bude odobren i u Gornjem domu parlamenta da bi stupio na snagu, što se očekuje do kraja godine.

Nemačka se na ovaj način pridružuje grupi od dvadeset zapadnih zemalja, uključujući i 13 u Evropi, koje su legalizovale istopolne brakove.

Berlin je 2001. godine odobrio sklapanje građanske zajednice sa pravima sličnim braku, osim kada su u pitanju određene poreske olakšice i usvajanje dece.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je otvorila put ovakvom ishodu glasanja najavljujući prošlog ponedeljka u intervjuu da je na članovima njene stranke da slobodno glasaju.

Ona je međutim ranije planirala da se glasanje održi tek posle parlamentarnih izbora u septembru, ali je njen manjinski koalicioni partner, Socijaldemokratska partija, ubrzala glasanje u dogovoru sa opozicionom levicom u Bundestagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: