"Ne 'da li', već 'kada', pričaću sa Vučićem i Tačijem"

Evropska šefica diplomatije Federika Mogerini poručila je u Dubrovniku da se ne postavlja pitanje da li će biti proširenja Unije, već kada će se dalje širiti.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.06.2017.

19:32

Getty Images

"Budućnost EU posle istupanja Velike Britanije neće biti Unija sa 27 članica. Sigurno ćemo imati nove članice u budućnosti. Iz ugla EU ne postavlja se pitanje da li će biti poširenja, već kada će doći do toga. Imamo posvećene partnere posebno na Zapadnom Balkanu", podvukla je Mogerini, koja se sastaje i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Podsetila je da je skup u Dubrovniku odlična prilika za bilateralne susrete sa liderima regina, i podsetila da je pre par nedelja organizovala sastanak u Briselu, a da je nova prilika za razgovore samit Berlinske inicijative u Trstu u julu.

"Upravo dolazim iz Talina, gde je Evropska komisija razgovarala sa novim predsedavajućim Uniji, i potvrdili smo da će tema proširenja biti jedan od prioriteta estonskog predsedavanja EU", naglasila je ona.

Uuoči susreta u Dubrovniku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da će zasigurno razgovarati i o Kosovu i Metohiji i dijalogu sa Prištinom, podvukavši da dijalog "spušta tenzije na terenu".

"Nemoguće je da me ta tema preskoči. Nisam te sreće da se jednom desi da nešto drugo bude tema, ali i mora da bude. To je stvar koja se ne rešava u jednom ili tri dana", objasnio je on novinarima uoči današnjeg susreta.

Vučić je podvukao da je svaki put kada se razgovara to važno:

"Dijalog spušta tenzije na terenu", rekao je.

"Nemojte da razmišljate o sebi i o meni, koji živimo u Beogradu. Super je živeti u najvećem gradu u jugoistočnoj Evropi, uz Bukurešt i Atinu. Međutim, treba se pitati i šta je sa našim narodom južno od Ibra", istakao je on.

Vučić je dodao da će sa Mogerini razgovarati i o evropskom putu Srbije, neophodnim reformama koje moramo da sprovedemo, ali i predstojećoj konferenciji u Trstu, te projektima koji treba da budu vidljivi za građane.

"Ako pričamo o autoputu Beograd-Priština, posle četiri godine, dajte da napredujemo. Mi smo dali svu dokumentaciju. Dajte da vidimo da zabodemo ašove i počnemo da radimo na tome...", istakao je on.

Mogerini očekuje da će dijalog između Beograda i Prištine moći uskoro da bude nastavljen.

Ona je, novinarima rekla da će razgovarati na tu temu i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

"O dijalogu, primeni dogovora i nastavku razgovora konstantno razgovaramo. Očigledno da moraju još da se ispoštuju neke izborne radnje. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj", podvukla je Mogerini.

Na pitanje kosovskog novinara da li Kosovo i Srbija imaju šanse za napredak na evropskom putu bez međusobnog priznanja, Mogerini je odgovorila da je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Videla sam u ove dve i po godine, u kojima sam tesno sarađivala sa liderima obe strane snažno opredeljenje i privrženost, kao i ogromne korake napred. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a pre svega u implementaciji dogovora", istakla je ona.

Mogerini je dodala da veruje u dobru budućnost dijaloga i njegove dobre rezultate.

Komentarišući tu temu, Vučić je rekao da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da je Briselski sporazum potpisan i da je već tada reako da će se Beograd držati sporazuma, kao i da drugi neće.

"I bio sam u pravu", rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da su Srbi na KiM pokazali jedinstvo glasajući za Srpsku listu i da je ta lista nezaobilazan faktor u pokušajima da se formira vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: