"Nekima na Balkanu sam rekla i jasnu poruku NATO"

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da EU i NATO sarađuju povodom poruka koje šalju između ostalog i na Zapadni Balkan.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

17:01

Getty Images

Mogerini je najavila da bi od jeseni moglo da dođe do zajedničke posete nje i generalnog sekratra NATO Jensa Stoltenberga regionu.

"Tokom moje poslednje posete regionu obišla sam šest partnera na Zapadnom Balkanu i pojedinima sam prenela vrlo jasno i poruku u ime generalnog sekretara. Mi smo zajedno prethodno razmatrili situaciju na terenu i utvrdili zajedničke pozicije", izjavila je Mogerini dolazeći na ministraski sastanak NATO koji se održava u sedištu Alijanse u Briselu.

Mogerini naglašava da je saradnja EU i NATO trenutno "nikad jača i sveobuhvatnija".

"Spremni smo da idemo u zajedničke posete na Balkan ili drugde u svetu. Oboje imamo komplikovanu agendu, ali tražimo mogućnost zajedničkog puta ne možda odmah na Balkan, ali svakako od jeseni", poručila je Mogerini.

Ona je naglasila da ima redovne konsultacije sa generalnoism sekretarom NATO Stoltenbergom, ali i da je saradnja EU i NATO na svim nivoima na do sada "nezabeležnom nivou", daleko od problema koji su postojali u prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: