Svilanović: Zapadni Balkan trenutno nije u fokusu EU

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ocenio da Srbija ima kapaciteta da ide brže na putu ka EU, ali da ne zavisi sve samo do nje.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

07:08

Svilanović: Zapadni Balkan trenutno nije u fokusu EU
Getty images

Svilanović, koji inače boravi u Dubrovniku na Samitu Saveta za regionalnu saradnju, u intervjuu za novinsku agenciju Beta rekao je da se u trenutku kada ima mnogo tema o kojima se razgovara unutar Evropske unije Zapadni Balkan teško može vratiti u sferu interesovanja EU.

"Put Srbije u EU može da bude brži, ali da bi bio brži, potrebno je uveriti birače unutar Unije. Poslati jednu poruku koja je bolja od onoga što oni svakodnevno čitaju", rekao je Svilanović.

Upravni odbor strategije "Jugoistočna Evropa 2020" (JIE 2020) RCC-a odobrio je juče u Dubrovniku godišnji izveštaj o primeni tog dokumenta (ARI), a Svilanović je ocenio da je Srbija postigla dobre rezultate u primeni strategije, posebno u oblasti povećanja zaposlenosti.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da Srbija predvodi region po broju otvorenih radnih mesta i broju visokoobrazovanih mladih ljudi koji dolaze na tržište rada, da je na zadovoljavajućem nivou po privlačenju direktnih stranih investicija, ali da je, međutim, percepcija o efikasnosti vlade niska, rekao je Svilanović.

On je rekao da je usvajanju godišnjeg izveštaja prethodio sastanak na kojoj je svakoj zemlji omogućeno da dođe sa jednom temom i prezentuje kako je došla do rezultata.

Svilanović je ocenio da je Srbija postigla značajan napredak u cilju povećanja zaposlenosti. "Brojka od 300.000 novih radnih mesta je jako dobra za Srbiju, druga brojka koja je takodje dobra, jeste priliv stranih investicija. Srbija je na 66 posto od onoga što je nekakav cilj dogovoren 2013. godine", rekao je on.

Generalni sekretar RCC-a naglasio je da pored dobrih rezultata postoje i neke druge brojke koje nisu zadovoljavajuće.

Istakao je da Crna Gora ima dobre rezultate kada je u pitanju korišćenje obnovljivih izvora energije, kojih Srbija nema, navodeći da takve rezultate mogu objasniti prirodni razlozi kao što je bogatstvo vodom, pa je onda udeo u ukupnoj potrošnji veći nego u Srbiji, gde očigledno vodni potencijal još uvek nije tako iskorišćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: