Sajber napadi na firme širom sveta, pogođen i Černobilj

Kompanije širom sveta pogođene su sajber napadom. Najgore je prošla Ukrajina, gde su hakeri udarili na banke i aerodorom u Kijevu.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

15:16

Sajber napadi na firme širom sveta, pogođen i Černobilj
Ilustracija: GettyImages

AFP navodi da je hakerskim napadom pogođen i sistem za praćenje radijacije u Černobilju, a udari su se brzo proširili i na SAD.

Među pogođenim kompanijama je britanska marketinška agencija WPP, ruske i danske kompanije, kao i ukrajinska vlada.

“I naša mreža je pala takođe, ako se pitate. Ovo je ono što vidimo na našim kompjuterima”, napisao je zamenik premijera Ukrajine Pavlo Rozenko uz fotografiju sa ekrana. Glavni aerodrom u Kijevu bio je na meti takozvanog "spama", što znači da je mreža napadnuta ogromnom količinom informacija koje za cilj imaju ometanje servera i računara.

"U vezi sa vanrednom situacijom, moguće je da će neki letovi biti odloženi", saopštio je direktor aerodroma Jeven Dikne na Fejsbuku.

I ukrajinska državna kompanija za proizvodnju aviona, "Antonov", pogođena je sajber napadom.

Portparolka "Antonova" je izjavila da za sada nije jasno koliko je bio ozbiljan napad.

Slične napade u Rusiji prijavile su kompanije "Rosnjeft", "Bašneft", "Mars", "Nivea", "Mondeljez internešnel", koje su kako agencije navode, pogođene "Petja" virusom.

Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitkoinu. Bitkoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude veoma teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu. Cena jednog bitkoina na sajber tržištu trenutno iznosi otprilike 2.500 dolara. Nemačka kompanija "Metro" saopštila je da su pogođene njihove prodavnice u Ukrajini i da procenjuju razmeru sajber napada.

Švajcarski centar za izveštaje i analize (MELANI) saopštio je putem mejla da je virus "Petja", koji od žrtava traži otkup za povratak informacija, pogodio kompanije u Ukrajini, Rusiji, Engleskoj i Indiji.

Centar saopštava da za sada nema informacija o tome da li su pogođene neke švajcarske kompanije, ali da budno motri situaciju.

Pad IT sistema prijavila je i kompanija "Meler-Maersk".

Danski mediji saopštavaju da su pogođene kancelarije "Maerska" u Britaniji, Panami i Venecueli.

"Bezbednost poslovanja naših mušterija i naših ljudi je naš glavni prioritet", saopštila je kompanija "Maersk" na Tviteru.

"Meler-Maersk grup", kompanija koja se uglavnom bavi transportom i delatnostima u energetskom sektoru, prema navodima turskog emiter "RTV Rijnmond", pretrpela je štetu na 17 terminala, uključujući i dva u Roterdamu, navodi Rojters.

Prema navodima agencije, kompaniju "Maersk" nisu mogli da dobiju, jer se niko nije javljao na telefone u poslovnicama u Hagu i Roterdamu.

"RTV" je takođe potvrdio da je u pitanju virus "Petja".

Slične napade u Rusiji prijavile su kompanije "Rosnjeft", "Bašneft", "Mars", "Nivea", "Mondeljez internešnel", koje su kako agencije navode, pogođene "Petja" virusom.

Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitkoinu. Bitkoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude veoma teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu. Cena jednog bitkoina na sajber tržištu trenutno iznosi otprilike 2.500 dolara.

"Petja" virus je drugačiji od uobičajenih "rensomver" virusa koji se koriste za napade u kojima se od korisnika traži otkup radi pristupa fajlovima.

"Petja" je drugačija u tom smislu što umesto da šifruje, tj. zaključava fajlove jedan po jedan, koristi niže strukture hard diska da zaključa kompletan sistem.

"Petja" je veoma opasan virus ukoliko se "razvije" na računaru. Veoma lako se čisti sa sistema ukoliko se detektuje u ranoj fazi infekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: