"Tenzija oko Brnabićeve – dva razloga, nijedan objektivan"

Tenzija oko većine za izglasavanje poverenja Ani Brnabić je napravljena iz dva razloga i nijedan nije objektivan.

Izvor: B92
Podeli

To je autorki i voditeljki Kažiprsta Suzani Trninić, u okviru Vesti TV B92 rekao programski direktor CeSID Bojan Klačar.

"Većina postoji od početka, SNS je isuviše ozbiljna stranka da bi dozvolila sebi taj izazov. To je više poruka međunarodnoj javnosti, da se prezentuje kao teška odluka, a sa druge strane, ako imate stranku sa više od 600.000 članova, njoj je takođe upućena poruka, uz održavanje tenzije", rekao je Klačar.

Dodaje da je tenzija postojala iz ta dva razloga, više nego iz objektivnih.

"Navikli smo da se svaka važna odluka prolongira do krajnjih rokova i da postoje tenzije prilikom usvajanja", dodao je Klačar.

Jedinstvena Srbija neće glasati za Anu Brnabić, kao ni stranka Muamera Zukorlića, iako su članice vladajuće koalicije, ali gost Kažiprsta ostavlja prostor za promenu tog stava.

"Zaista bi bilo netipično da imamo situaciju da postoji koaliciona vlada, a da pojedini članovi neće ili ne žele da podrže izbor premijera. To je netipično za prirodu parlamentarnog ili polupredsedničkog političkog sistema u Srbiji, da imate člana koalicije koji neće da podrži mandatara", ističe Klačar.

Dodao je i da je imenovanje Brnabićeve za mandatara iznenađenje za tradicionalno srpsko društvo, kao i da je simbolično i važno za demokratski razvoj da osoba sa takvom ličnošću bude kandidat za predsednika Vlade Srbije.

Spekulacije o tome da ličnosti s manjkom političke moći uglavnom bude "karikatura" prokomentarisao je rečima i da je ranije iskustvo sa Mirkom Cvetkovićem bilo "neporavdano ocenjeno kao takvo".

"Moramo da uvažavamo činjenicu da će politička moć biti na strani Predsedništva, ne zato što je to sada Vučić ili je nekada bio Tadić, već se radi o ljudima koji su povukli direktan legitimitet pobedama na predsedničkim izborima", rekao je Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu