Rodoslov mandatarke, "Srbija domovina, deo korena iz HR"

Beograd -- Beogradski "Nedeljnik" objavio je porodični rodoslov mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić koji pokazuje da ona delimično ima hrvatske korene.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Odlazeća ministarska državne uprave ističe da je njena domovina Srbija.

"Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja - neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje porodice već generacijama", navela je Brnabić.

Njeni koreni su, kaže, vezani za Srbiju, a četvrtina za Hrvatsku.

"Baka po ocu je iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo moje porodice za koji sam jako vezana. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Najveći deo života provela sam u Srbiji koju jako volim i u koju sam se vratila posle studija u Engleskoj, jer sam oduvek želela da svoj život i karijeru ovde gradim", precizirala je Brnabić.

Nedeljnik u objavljenom rodoslovu mandatarke Brnabić navodi da zato Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku.

Kada je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na - Krku.

Podseća se da su hrvatski mediji javljali iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su meštani bili ponosni što će "njihova Anica" zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu.

Nedeljnik piše da se deda Ane Brnabić po ocu zvao Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku.

Deda se kao vrlo mlad pridružio partizanima i posle Drugog svetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi.

Oni kao porodica nikada nisu živeli u Hrvatskoj.

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu.

Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvek živeli u Beogradu, a na Krk su išli tokom letnjih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog veka.

Otac buduće premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti.

Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo Anine porodice za koji je jako vezana, piše Nedeljnik.

Anina majka je Srpkinja.

I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice.

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu.

Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gde je provela neke od najlepših trenutaka u detinjstvu, i gde ima mnogo prijatelja, piše Nedeljnik.

Pročitajte još:

"Sve o ženi koja je podelila Srbiju i maestralnoj odluci"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu