"Sve o ženi koja je podelila Srbiju i maestralnoj odluci"

Hrvatski magazin "Globus" piše da je Aleksandar Vučić povukao jak, ali i intrigantan i izazovan potez kada je doneo odluku da premijerka Srbije bude Ana Brnabić

Izvor: B92, Jutarnji.hr, Globus
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Kako se navodi u tekstu "Ana Brnabić - žena koja je podelila Srbiju", dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave će, naime, biti – bude li, za koji dan, izglasana na sednici Narodne skupštine Republike Srbije – prva žena na funkciji premijera Srbije u istoriji te zemlje.

Magazin dodaje da će Brnabićeva ujedno biti i prva osoba na toj funkciji koja se javno deklarisala kao gej (što u relativno konzervativnoj zemlji poput Srbije zvuči gotovo kao naučna fantastika), a pritom je i delimično hrvatskih koriena – ne Hrvatica u punom smislu te reči, kako se to ovih dana pisalo u hrvatskim medijima.

U tekstu se navodi da su svi sagovornici u Beogradu, pa i oni koji Aleksandru Vučiću nisu odviše skloni, rekli da je Vučićeva odluka da za novog premijera/premijerku Srbije izabere Anu Brnabić – “maestralna”.

Poznanici i i prijatelji/prijateljice Ane Brnabić rekli su, kako se navodi u tekstu, da je njena prava domovina ipak Srbija, a ne Hrvatska, uz napomenu da je za Hrvatsku vezana – matematički precizno rečeno – četvrtina nezinih korena.

Hrvat je, naime, bio Anin deda po ocu, Anton. On je rođen u Staroj Baški na Krku. Po zanimanju je bio vojno lice. Kao mladić on se u Drugom svetskom ratu priključio partizanima, a posle rata je kao oficir, po činu potpukovnik, ostao u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Aninu baku (po ocu) Anton je upoznao u užičkoj Požegi. Ona je poreklom iz Gorobilja kod Požege, gde i danas živi deo Anine porodice za koji je ona veoma vezana. Nakon što su se Anton i Anina baka (po ocu) venčali, njihov sin – Anin otac Zoran – došao je na svet 1950. godine.

Anina porodica nikada nije živela u Hrvatskoj. Anin otac Zoran završio je gimnaziju u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. Anina porodica jej uvek živela u Beogradu, a na Krk je išla tokom leta i godišnjih odmora, osim 90-ih godina, kada je u Hrvatskoj trajao rat, piše "Globus".

Dobra prijateljica Ane Brnabić rekla je za hrvatski magazin:

"Ana je Srpkinja, njena domovina je Srbija i ona uvek ističe da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu".

"Globus" navodi da je Aleksandar Vučić odlučio da Srbiju povede prema Zapadu, a na tom njegov putu najčvršća karika biće mu upravo nova predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ako prođe izbor u parlamentu.

"Sa Anom Brnabić Vučić kupuje vreme na svom putu, tj. na putu Srbije prema Zapadu, odnosno prema međunarodnim, zapadnim integracijama. Ali to vreme on neće moći da kupuje u nedogled – to može trajati samo do određene vremenske tačke, kada će Srbija morati definitivno da kaže u kom smeru doista ide: prema Zapadu ili prema Istoku. Ana će brod Srbije iskreno usmeravati prema Zapadu", rekao je sagovornik iz Beograda za zagrebački magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu