Otkud naprednjacima 128 kada je većina 126?

Beograd -- Iz vrha SNS su poručili da će do četvrtka razmatrati da li mandatarka Ana Branbić ima podršku za sastav nove vlade, a kao broj potrebnih glasova su naveli 128.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Iako je za većinu i potvrdu nekog predloga u srpskom parlamentu neophodno 126 glasova, odnosno jedan glas više od polovine od ukupnog broja od 250 poslanika, potpredsednica SNS Marija Obradović je insistirala na većem, ali i konkretnom broju - 128. Uprkos upornim pitanjima novinara, nije želela da obrazloži zašto je to tako.

Kako je rekla, za nju, SNS i građane Srbije je "od matematike važnije da sve bude u zakonskim okvirima i rokovima", a ako spomenutih 128 glasova do četvrtka ne bude - ići će se na nove izbore.

Takođe, navela je da nije tu da nekoga zabavlja, a i kritikovala je i "atmosferu među novinarima" koji su na tom pitanju insistirali i tražili odgovor na pitanje da li će svi naprednjaci biti za odluku o Ani Brnabić.

Tako je novinarima ostavljena i ta zanimacija da se do četvrtka bave i "pitanjem broja 128".

Na prvu loptu, odgovor nije tako jednostavan. Bar ako se odbaci mogućnost da je u pitanju proizvoljan broj izabran "tek da bude malo veći od minimalne većine".

Jedan od rezona bi mogao biti da se u taj broj uklapaju samo poslanici koji su iza imena Aleksandra Vučića i SNS ušli u skupštinu. Međutim i tu postoji mali problem, broj koji tražim o u tom slučaju je 129, a ne 128.

Argument koji ide u prilog takvom razmišljanju jeste i to što se ponovo, po ko zna koji put, govorilo i o tome da deo SNS nije za nastavak saradnje sa SPS.

Takođe, Obradovićeva je rekla i da SNS neće da nameće odluku drugim strankama, pa bismo iz jednačine (i većine) mogli da izbrišemo šest sasvim sigurnih "ne" iz redova Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i 22 glasa koliko posle odlaska Dijane Vukomanović imaju socijalisti Ivice Dačića.

Takođe, Nebojša Stefanović je rekao da ni Muamer Zukorlić (verovatno i njegov kolega sa liste Jahja Fehratović), neće glasati za Anu Brnabić.

Zato, preostaje da se fokusiramo na poslanike koji su posle vanrednih izbora 2016. godine ušli u Skupštinu iza liste koju je predvodio bivši premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić. Međutim, tada ostajemo na broju 129, a ne na broju 128.

Na njoj su tada, osim SNS, bili i kadrovi Socijaldemokratske partije Srbije, PUPS, Nove Srbije, Pokreta Socijalista, SPO, SNP, Pokreta Snaga Srbije, Samostalnog DSS, Ujedinjene seljačke stranke i Narodne seljačke stranke.

Prošlog juna je zakletvu položilo njih 131 sa te liste, ali nisu svi ostali deo vladajuće većine.

Dvojica poslanika Nove Srbije je prešlo u novi opozicioni poslanički klub, baš kao i bivša koleginica iz većine i nekadašnja poslanica SPS Dijana Vukomanović.

Klub SNS je ostao na 102 poslanika, a do broja 129 nas dovode klubovi SDPS Rasima Ljajića (10), PUPS (9), Pokreta socijalista i dve seljačke stranke (5), kao i troje samostalnih poslanika, nekada iz redova Nove Srbije Velimira Ilića - Dubravka FIlipovski, Dragan Jovanović i Mladen Grujić.

Da li se do 128 stiže na drugi način, ili se računa ne jedno "ne" iz ovog zbira videćemo verovatno u četvrtak.

Doduše, možda ostanemo uskraćeni za rešenje jednačine jer je Obradovićeva rekla da ionako očekuje "veću većinu".

A svakako SNS računa na podršku većine socijalista, a ne bi trebalo zaboraviti podršku koju su aktuelnoj vlasti dosad davali poslanici Saveza vojvođanski Mađara, kojih u klubu zajedno sa jednim članom PDD ima petoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu