SAD potvrdile: Oboren sirijski avion, pilot nestao

Koalicija koju predvode SAD oborila je sirijski vojni avion u blizini Rake, saopštila je sirijska armija na Fejsbuku. Američka vojska je potvrdila obaranje.

Izvor: B92

Nedelja, 18.06.2017.

21:38

SAD potvrdile: Oboren sirijski avion, pilot nestao
Foto: Thinkstock

Pilot se vodi kao nestao, dodaje se u saopštenju.

Vojska je navela da je avion oboren u vreme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

U saopštenju se dodaje da "iako takvi napadi služe da osujete borbu sirijskih oružanih snaga protiv terorizma, oni neće biti obeshrabreni u borbi za stabilnost i bezbednost Sirije".

Američki borbeni avion oborio je letelicu sirijskih snaga pošto je ona bombardovala snage koje se bore protiv Islamske države na severu Sirije, saopštila je koalicija predvođena SAD.

"Avion sirijskih režimskih snaga 'SU-22' izbacio je u 18.43 sata bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki 'F/a-18E super hornet' ga je odmah oborio", navodi se u saopštenju združenih snaga.

Kako se navodi, dva sata ranije snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Dža'Din, južno od Tabka.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su proterani iz grada, prenela je agencija AFP.

"Letelica koalicije je potom zaustavila proboj prorežimskih snaga upotrebom sile", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: