S. Koreja: Student SAD oslobođen iz humanitarnih razloga

Severna Koreja kaže da je iz "humanitarnih" razloga oslobodila američkog studenta Ota Varmbira, osuđenog na zatvor i prinudni rad zbog delovanja protiv države.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

10:49

S. Koreja: Student SAD oslobođen iz humanitarnih razloga
Foto: Tanjug/AP

Varmbir je već više od godinu dana u komi.

U prvom zvaničnom komentaru od kada se Varmbir vratio kući u Ohajo, državna agencija KCNA javila je da je oslobodila Varmbira koji je služio 15-godišnju zatvorsku kaznu uz prinudni rad, ali nije navela u kakvom je zdravstvenom stanju niti kako je sa SAD pregovarano o njegovom oslobađanju.

Varmbir se, prema rečima njegovih roditelja, nalazi u komi od marta 2016, o čemu su oni obavešteni tek pre nedelju dana. Stejt department je ranije saopštio da je Varmbir oslobođen, ali takođe nije naveo kakvo je njegovo zdravstveno stanje.

"Varmbir, koji je bio na prinudnom radu, poslat je kući 13. juna 2017. iz humanitarnih razloga u skladu s presudom koju je istog dana doneo Centralni sud Severne Koreje", navela je KCNA u izveštaju od jedne rečenice.

Fred Varmbir izjavio je u sredu za televiziju Foks njuz da je njegov sin bio "terorisan i zlostavljan" i da je u komi više od godinu dana.

Porodica se "prilagođava novoj realnosti", rekao je Varmbir.

Prema njegovim rečima, Oto Varmbir je pao u komu dan pošto je osuđen, a on i njegova supruga su o tome obavešteni prošle sedmice.

Si-En-En navodi da je američkom izaslaniku SAD za Severnu Koreju Džozefu Junu na sastanku sa severnokorejskim zvaničnicima, prošle sedmice u Njujorku, rečeno da je Varmbir dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje.

Varmbir, 22-godišnji student Univerziteta u Virdžiniji, osuđen je posle jednočasovnog suđenja u martu 2016. na 15 godina zatvora uz prinudni rad zbog delovanja protiv države, pošto je u suzama priznao da je pokušao da ukrade propagandni plakat.

U Severnoj Koreji se u pritvoru nalaze još tri Amerikanca, optužena za, između ostalog, neprijateljsko delovanje i špijuniranje. Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u utorak da će SAD nastaviti da razgovaraju sa Severnom Korejom o njihovom oslobađanju. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: