"Kažu da je cigansko dete, direktorka ne bi Rome u školi"

Na društvenim mrežama pojavilo se svedočenje o tretmanu jednog romskog deteta u jednoj beogradskoj osnovnoj školi.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Ida Prester, pevačica grupe Lolobriđida, podelila je fotografiju majke sa detetom i priču koju je nazvala “lepom i gorkom”.

“Goca nam već četiri godine povremeno pomaže s čišćenjem stana, najpedantnija je osoba koju znamo, toliko nam se svidela da smo je angažovali i kao bebisiterku dok smo na poslu. Iako je jako mlada, Goca je samohrana majka sedmogodišnjem Aci”, navela je.

Prema njenim rečima, “počela je frka” kada je dečak krenuo u školu.

“Dolazio je iz škole snužden, prestao je da jede, budio se noću uplakan, rekao je majci da mu deca kažu da je cigansko dete i pitao šta to znači, kao i da je stalno sam i da niko neće da se druži sa njim”, dodaje Ida.

Priča je nastavljena Gocinim odlaskom u školu, kako bi popričala sa nadležnima, ali se dogodila “filmska scena”.

“Direktorka joj je rekla da nije za to da se romska deca upisuju u njenu školu, jer mnogo roditelja koji doniraju finansijska sredstva školi ne gledaju na to blagonaklono. Drugim rečima, upisala je, jer mora po zakonu. Goca nije odustala, prebacila je Acu u drugu školu u skroz drugi deo grada. Ima 45 minuta do škole, ali ide svaki dan. Juče je bio poslednji dan škole, ima sve petice, osim matematike – četvorku. Bravo, Goco, bravo Aco”, napisala je Ida Prester.

Društvo

strana 1 od 160 idi na stranu