Ko se nadao Vučićevom pozivu i o kome se sve pisalo?

Imenovanjem Ane Brnabić za mandatara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razrešio dilemu koja je trajala još od raspisivanja predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

20:50

Ko se nadao Vučićevom pozivu i o kome se sve pisalo?
Tanjug

Još tada se postavljalo pitanje ko će predsednika SNS zameniti na poziciji prvog čoveka Vlade Srbije, pošto se on kandidovao za mesto predsednika Srbije.

U javnosti se licitiralo brojnim imenima, da li to bili funkcioneri SNS ili SPS, a na kraju je izbor pao na nestranačku ličnost i člana bivšeg Vučićevog kabineta.

U momentima kada je medijske stupce popunjavao navodni sukob Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, moglo se pročitati i da je osnivač SNS tražio od svog naslednika mesto premijera, u zamenu za podršku za kandidaturu na predsedničkim izborima.

Nikolić je veoma brzo ispao iz svih kombinacija, tokom kampanje za predsedničke izbore se nije mnogo govorilo o novom premijeru, a pošto je Vučić osvojio natpolovičnu podršku građana Srbije izašlih na izbore počelo se sa spekulacijama.

U javnosti je kao prvi kandidat dugo figurirao predsednik SPS, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je već imao iskustvo na poziciji prvog čoveka Vlade.

Izjave koje je davao nisu išle naruku tim spekulacijama, govorio je da je “premijersku ambiciju već ispunio“, kao i da je “zadovoljan pozicijom koju trenutno zauzima“, ali se iz SPS čulo da manji član vladajuće koalicije želi veću ulogu u “postvučićevskoj“ Vladi Srbije.

Na red su potom došli i visoki funkcioneri SNS, u prvom redu se pisalo da je nekadašnji ministar pravde Nikola Selaković veoma blizu mestu premijera, a Vučić je pohvalno govorio i o kvalitetima potpredsednika SNS i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Među poslednjima je “u krug“ ušao takođe potpredsednik SNS, ministar unutrašnjih poslova i jedan od Vučićevih najbližih saradnika Nebojša Stefanović, međutim on je demantovao sve spekulacije i istakao da je odluka na Vučiću.

U odluci svom predsedniku nisu pomogli ni članovi SNS, čijim je stavovima, kako je rekao Vučić, najviše iznenađen na konsultacijama kojima nisu prisustvovali predstavnici većeg dela parlamentarne opozicije.

Iako se možda očekivalo da istakne svoju kandidaturu, potpredsednica SNS i ministarka Zorana Mihajlović nije učestvovala u “premijerskoj trci“, a iz ostalih članica koalicije okupljene oko Aleksandra Vučića su stizale gotovo uniformisane poruke – da je odluka samo na nedavno izabranom predsedniku Srbije.

Kada su u pitanju nestranačke ličnosti, ime Ane Brnabić je bilo u prvom planu, a u medijima se, kao moguće rešenje, često pominjao i ministar finansija Dušan Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: