AFP: Prva gej premijerka na Balkanu

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Anu Brnabić, koja je otvoreno homoseksualka, za premijerku Srbije, javio je AFP.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vučić je naveo da ga je Brnabićeva obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu.

Takođe, naveo je i da je ona vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku Srbije.

Opširnije o tome - OVDE.

Francuska agencija konstatuje da će Brnabić (41) stupiti na čelo vlade manje od godinu dana nakon što je ušla u politiku, kada je u avgustu prošle godine postala ministarka javne uprave i lokalne samouprave.

Dodaje i da se očekuje da će ona stupiti na dužnost u narednih nekoliko nedelja.

Rojters je takodje konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

Britanska agencija prenosi i da je Vučić svoju odluku obrazložio navodeći da veruje da Brnabić poseduje sve stručne i lične kvalitete i da je uveren da će ona raditi naporno i pokazati poštovanje svim političkim partijama, kao i da će raditi u korist Srbije sa drugim ministrima.

AP navodi da je Brnabićeva prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu vlade "veoma konzervativne zemlje".

Agencija prenosi i da je Vučić rekao da je doneo "tešku odluku u interesu Srbije i njenih gradjana".

Podseća i da su grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravile njeno imenovanje za ministarku prošle godine kao "istorijsku" odluku za balkansku zemlju u kojoj se, kako tvrdi, homoseksualna zajednica često suočava sa diskriminacijom i nasiljem.

Vučić je obećao da će poboljšati prava homoseksualaca u okviru napora da se zemlja približi članstvu u EU, podseća američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu