Šta kaže Ustav – kako se postaje premijer Srbije?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Anu Brnabić za mandatara za novi sastav Vlade Srbije, posle njegovog odlaska sa premijerskog mesta.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

18:15

Šta kaže Ustav – kako se postaje premijer Srbije?
Tanjug

Prema Članu 127 Ustava Srbije, kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike Srbije, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Podsetimo, na konsultacijama nije bilo većeg dela opozicionih poslaničkih grupa.

Onda kandidat za predsednika Vlade Srbije Narodnoj skupštini iznosi program Vlade Srbije i predlaže njen sastav, a Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, a počinje da teče danom polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: