Učenici pretukli dečaka: "Ciganin ne može da nosi zastavu"

Beograd -- Grupa učenika iz beogradske osnovne škole Karađorđe, pretukla je dečaka romskog porekla zato što je držao srpsku zastavu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

List "Danas" objavio je da je grupa osmaka u Osnovnoj školi "Karađorđe" pretukla dečaka Roma koji je držao srpsku zastavu rekavši mu da nema pravo da nosi tu zastavu zato što je "Ciganin".

Kako su za B92 naveli direktor škole i razredni starešina dečaka, povrede dečaka nisu toliko srašne “koliko je strašan motiv za ovaj incident”.

U međuvremenu, stigle su osude zvaničnika.

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović naveo je da vršnjačko nasilje jeste problem sa kojim se suočavamo u poslednje vreme.

“Ali kada dečaci pretuku svog druga samo zato što je Rom, uz konstataciju da 'on nema pravo da nosi zastavu Srbije jer je Ciganin', onda je fašisticka pojava koja mora sve da nas zabrine. Sramota je za nas a i za sve u toj školi što se ovakve pojave dešavaju. Danas su pretukli nekoga zato što je Rom. Sutra će nekoga zato što je hendikepiran”, naveo je Omerović.

Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji Nenad Ivanišević je rekao da njegovi vršnjaci treba da se stide i izvine za svoj sramni postupak, navodeći da to što je neko Rom ne znači da je "biće s druge planete" i da nije kriv zato što ima drugu boju kože i zato što živi najčešće teže od ostalih.

"Mi nismo narod koji je rasno netrpeljiv. Kroz istoriju smo to i pokazali. Srbija je uvek bila humana i gostoprimljiva zemlja. Ovakvi pojedinačni slučajevi su za svaku osudu, ali isto tako ovakvi slučajevi su nam pokazatelj da moramo svoju decu svakodnevno da učimo da budu ljudi, jer je to podjednako važno, kao i to da budu odlični đaci", naveo je Ivanišević, a saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u kojem je državni sekretar.

On je dodao da nasilje nikada nikome ništa dobro donelo i da je dečak držao srpsku zastavu, koju nosi svako ko voli i poštuje našu zemlju.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je ovaj incident. Nju zabrinjava činjenica da se nasilje dogodilo u školi, jer je upravo to mesto gde deca treba da se uče vrednostima tolerancije i prihvatanja različitosti.

Hronika

strana 1 od 3911 idi na stranu