Iran: Morem ćemo slati hranu u Katar, Tramp je kriv

Teheran -- Iranski zvaničnik rekao je da Iran može izvoziti hranu u Katar morem, nakon što su Saudijska Arabija i druge zemlje Zaliva preduzele korake ka izolaciji Katara.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Direktor sindikata izvoznika prehrambenih proizvoda Reza Nurani rekao je da pošiljke hrane iz Irana mogu stići u Katar za 12 sati, prenela je agencija Fars.

Katar se oslanja na isporuke hrane preko svoje jedine kopnene granice, sa Saudijskom Arabijom, a Al-Džazira je prenela da se broj kamiona na granici povećava jer im je onemogućen prelazak u Katar.

Predsedavajući uticajnog iranskog parlamentarnog komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove rekao je da su razlike između Saudijske Arabije i Katara rezultat nedavne posete američkog predsednika Donalda Trampa regionu.

Aledin Borudžerdi je rekao da zbog potpisivanja obimnog ugovora o prodaji američkog oružja Saudijcima "nije nemoguće da će biti još negativnih incidenata u regionu", prenela je agencija IRNA.

On je rekao da je politika Vašingtona oduvek bila da stvara razdor među muslimanskim zemljama.

"Intervencija stranih država, a posebno SAD, ne može biti rešenje za regionalne probleme", dodao je on.

Iran i Saudijska Arabija su rivali u regionu i podržavaju suprotne strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi saopštili su da će povući svoje diplomate iz Katara kao i da će proterati katarske diplomate sa svoje teritorije zbog navodne podrške Katara islamskim grupama i dobrih odnosa te zemlje s Iranom.

Svet

strana 1 od 12979 idi na stranu