Izolacija Katara: Prekinuti odnosi, letovi, imate 48h...

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose s Katarom zbog njegove podrške islamskim grupama i odnosa sa Iranom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

12:47

Izolacija Katara: Prekinuti odnosi, letovi, imate 48h...
Foto: Tanjug/AP

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a potom i Jemen, Libija i Maldivi saopštili su da će povući svoje diplomate iz Katara, kao i da će proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Arapske zemlje su najavile i da će obustaviti vazduhoplovni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva.

Najave su za manje od nekoliko sati počele da se obistinjuju, a Katar je optužen za destabilizaciju regiona i izolovan.

- Državljani Katara dobili su rok od dve nedelje da napuste teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata, a katarske diplomate imaju rok od 48 sati da napuste UAE. Abu Dabi je optužio Katar da „podržava, finansira i podstiče terorizam, ekstremizam i sektaške organizacije“, saopštila je državna novinarska agencija WAM.

- Avio-kompanije UAE „Flaj Dubai“, „Etihad“ i „Emirejats“ obustavljaju sve letove prema Dohi i iz Dohe, prestonice Katara.

- Zemlje Zaliva saopštile su i da su zatvorile svoj vazdušni prostor za „Katar ervejz“, koji je takođe obustavio sve svoje letove ka Saudijskoj Arabiji.

- Bahreinski državni mediji saopštio je da je ta zemlja prekinula odnose sa Katarom „jer narušava sigurnost i stabilnost Bahreina i uvlači tu zemlju u svoje afere“.

- Saudijska Arabija je saopštila da je prekinula diplomatske odnose zbog podrške Katara "različitim terorističkim i sektaškim grupama čiji je cilj destabilizacija regiona", uključujući Muslimansko bratstvo, Al Kaidu i Islamsku državu.

- Egipat je optužio Katar da zauzima "antagonistički pristup" prema Egiptu i da su propali svi pokušaji da prestane da podržava terorističke grupe.

- Međunarodno priznata jemenska vlada prekinula je diplomatske odnose sa Katarom optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Huti, bliskim Iranu, prenela je državna agencija Saba.

- Maldivi su saopštili da prekidaju diplomatske odnose s Katarom zbog njegove navodne podrške islamističkim grupama, pošto je istu odluku prethodno donelo pet arapskih zemalja.

Maldivsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Maldivi vode politiku promovisanja mira i stabilnosti na Bliskom istoku i da je odluka doneta zbog njihovog čvrstog protivljenja aktivnostima koje podstiču terorizam i ekstremizam.

Katar je saopštio da žali zbog koordinisane odluke pojedinih zalivskih zemalja da prekinu diplomatske odnose sa tom zemljom zbog navodnih optužbi da ona podržava terorizam, javila je katarska televizija Al Džazira.

"Te mere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama koje se ne baziraju na činjenicama", prenela je Al Džazira izjavu katarskog ministra inostranih poslova.

Katar je saopštio da ta odluka neće uticati na normalan život građana te zemlje, preneo je Rojters.

Ove mere predstavljaju ozbiljnije poteze od onih iz 2014. godine, kada su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svoje ambasadore iz Dohe, prestonice Katara, navodi Rojters.

Razdor između Katara i njegovih najbližih saveznika mogao bi da ima posledice širom Bliskog istoka, piše Rojters.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u toj zemlji imaju stacionirano oko 10.000 vojnika i centralnu komandu za Bliski istok.

Prva posledica: Nafta je poskupela nakon što je savez zemalja Persijskog zaliva, predvođenih Saudijskom Arabijom, prekinuo veze sa Katarom optuživši ga za podršku terorizmu

Pročitajte još:

Sve oči uprte u Katar: Oglasile se i Rusija i Turska

Iran: Morem ćemo slati hranu u Katar, Tramp je kriv

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: