Vučić: Ti si, Hašime...

Samit u Brdu kod Kranja protekao je u znaku provokacije Hašima Tačija i replike Aleksandra Vučića, a "Blic"prenosi šta je predsednik Srbije rekao Tačiju.

Izvor: Blic, Tanjug

Ponedeljak, 05.06.2017.

07:31

Vučić: Ti si, Hašime...
Tanjug, arhiva

"Blic" podseća da je do oštre diskusije došlo iza kulisa nakon izlaganja kosovskog predsednikau kome je, između ostalog, rekao da Srbija nije spremna za EU jer ne priznaje Kosovo" i da ne može da zamisli "da EU u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova".

Iako Vučić nije hteo javno da odgovori na ovu žaoku iz Prištine, to je učinio mimo medija pred gostom ovog skupa, predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štanmajerom, navodi beogradski list.

"O čemu ti pričas? Pa vi hoćete za premijera čoveka, koji je bio optužen za najteže zločine, a svi svedoci pobijeni. Nezavisnost ste dobili posle NATO agresije bez referenduma i nisu vas svi priznali. Pet evropskih zemalja vas još ne priznaje. Vi za nas niste nezavisna država. I vi ne slušate šta Srbija govori i kažete da nemamo evropski pristup jer nećemo da priznamo Kosovo. Za razliku od vas, koji za premijera kandidujete onoga.... ja sam rekao u skupštini da se Srbija mora odreći svojih mitova, zbog budućnosti ne samo Srba, već i Albanaca na Kosovu i Metohiji", poručio je Vučić Tačiju.

Zatim se predsednik Srbije dotakao i ratnohušačke, odnosno nacionalističke politike u regionu. "Ti si, Hašime, govorio o velikoj Albaniji, ne ja. Jonuz Musliju takođe. Javno o tome govorite, a Brisel ne sme da kaže ko je to govorio, nego kažu - smanjite svoje izjave. Imali ste jednu obavezu i niste je ispunili, a to je Zajednica sprskih opština. Mi sve ispunili, telefonski broj, sudije, tužioci... sve. Vi? Ništa jer ste imali podršku najvećeg broja zemalja Evropske unije", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije nije štedeo reči ni kada se radi o spoljnim faktorima. "Vaš je problem što ne umete ni ruku da prihvatite. Vidim kooordiniranu akciju ljudi iz američkog kongresa i vaših ekstremista. Da imate 30 odsto Albanaca, u Crnoj Gori ni kamen na kamenu ne bi ostao, a mi od njih ništa tražili nismo. Nađi mi nekoga u regionu ko će da razgovara sa Haradinajem da ne proguta knedle. Toliko o demokratiji", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: