"Kraj proevropske politike, okrećemo se Rusiji"

Lider Moldavije Igor Dodon kaže na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se nakon osam godina proevropske i antiruske politike, okreću Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

"Nakon osam godina proevropske i jasne antiruske politike, odlucili smo da ispravimo situaciju i vratimo se strateškom partnerstvu sa Rusijom", rekao je Dodon, navodeći da će Moldavija pojačati saradnju sa Rusijom, uprkos diplomatskim provokacijama.

Dodon je u obraćanju na plenarnoj sednici, u kojoj učestvuje zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, premijerom Indije Narendra Modijem i austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, rekao da smo svedoci diplomatskog skandala oko proterivanja ruskih diplomata od strane moldavske vlade, kako bi se narušili odnosi dve zemlje.

On je naglasio da je njegov zadatak, kao novog predsednika Moldavije, da napravi balans između EU i Rusije, ali i da spreči antirusku politiku u njegovoj zemlji.

"Imali smo provokacije proteklih dana, što je diplomatski skandal. Ne znam šta hoće da postignu (Vlada Moldavije) - da naprave prepreke za saradnju sa Rusijom", naveo je Dodon.

On je naglasio da će saradnja sa Rusijom biti još jača u narednom periodu, da Moldavija i Rusija imaju zajedničku istoriju, kao i da je velika većina Moldavaca pravoslavne veroisposvesti.

Dodon je naglasio da će Moldavija ojačati suverenost svoje zemlje i da neće dozvoliti sprečavanje saradnje sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, Moldavija se razlikuje od zapadnog sveta pošto ima kulturu sa svojim različitostima.

Dodon je naglasio da je Moldavija posle osam godina proevropske i antiruske politike počela da menje stvari u pravcu saradnje sa Rusijom.

On je zahvalio na pozivu da učestvuje na SPIEF-u, gde je Novinska agencija Tanjug medijski partner, ističući da je to prvi put da kao predsednik Moldavije govori na jednom tako reprezentativnom ekonomskom skupu u ime naroda Moldavije.

Dodon je istakao da su dve stvari važne u sagledavanju današnjeg sveta - prvi je da svet više nije polaran već multipolaran i da su tu napravljene velike promene.

Globalizacija je zamenjena principom glocalizacije, kojim se sve više uvažavaju lokalne različitosti, naveo je predsednik Moldavije.

Dodon je podsetio da je ta zemlja 2014. godine potpisala sporazum o pridruživanju sa EU, ali da je, uprkos obećanjima, on doneo brojne probleme.

On je ukazao i na značaj digitalne ekonomije za razvoj privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu