Tramp telefonom objasnio odluku o povlačenju iz sporazuma

Vašington -- Američki predsednik lično je u telefonskom razgovoru sa liderima Nemačke, Francuske, Britanije i Kanade, objasnio odluku da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Gett
Gett

Kako se navodi, Tramp je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Tramp je "uverio lidere da Amerika ostaje posvećena transatlantskoj alijansi i da će pojačati napore u zaštiti životne sredine", navodi se u saopštenju Bele kuće, preneo je Rojters.

Prethodno su Italija, Francuska i Nemačka u zajedničkom saopštenju navele da žale zbog odluke Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena i odbacile njegovu sugestiju da bi globalni pakt mogao da bude revidiran.

Agencija, pozivajući se na izvore, navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron to isto "u direktnoj razmeni mišljenja" rekao Trampu tokom večerašnjeg petominutnog telefonskog razgovora.

"Smatramo da je zamah koji je stvoren u Parizu u decembru 2015. nepovratan i čvrsto verujemo da o Pariskom sporazumu ne može ponovo da se pregovara, pošto je to vitalno sredstvo za našu planetu, društva i privrede", piše u zajedničkom saopštenju iza kojeg, pored Makrona, stoje i italijanski premijer Paolo Đentiloni i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Lideri tri evropske države su pozvali sve svoje saveznike da ubrzaju napore u borbi protiv klimatskih promena i naveli da će učiniti više u pogledu pomoći zemljama u razvoju da se prilagode tim promenama.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena. Tramp je rekao da će SAD prekinuti primenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma.

"Povlačimo se. Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih gradjana, SAD će se povući iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena", rekao je šef Bele kuće.

On je na brifingu u Ružinom vrtu rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili "u neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike".

"Ako možemo da obezbedimo fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu", rekao je američki predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu