Spremite se, bićete pozvani na vojnu vežbu

Beograd -- Pozivi za vojne vežbe koji poslednjih nedelja stižu na adrese vojnih obveznika uznemirili su javnost u Srbiji. Svi rezervisti će biti pozvani, bar jednom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Sputnjik piše da su pozive za vojne vežbe mnogi shvatili kao znak da Srbija momentalno mora da se brani. Odgovorni tvrde da nema razloga za strah i da država nije ugrožena.

Iz Vojske Srbije objašnjavaju da su vežbe deo redovne procedure. Vežbe su izuzetno važne za odbranu zemlje, kaže za Sputnjik kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

"Pozivi za vojnu vežbu rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktuelnom bezbednosnom situacijom, situacijom u regionu i migrantskom krizom. Vežbe rezervnog sastava Vojske Srbije su normalna, redovna stvar koja se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi", podseća Krivokapić.

Ipak, zbunjuje činjenica da je poziv za vojnu vežbu u isto vreme dobio veliki broj rezervista, posebno na području glavnog grada Srbije, odakle je stiglo i najviše pitanja o vežbi. I odgovor na ovo pitanje je jednostavan, kaže sagovornik Sputnjika, posle pauze od nekoliko godina, do koje je došlo zbog nedostatka sredstava, intenzivno vežbanje na poligonima se nastavlja.

"Srbija se nalazi u kompleksnom bezbednosnom okruženju, a vojska je kao i do sada garant bezbednosti svih građana. Ovim vežbama unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti, razvijamo rezervni sastav koji je, ne daj bože, u slučajevima ratnog ili vanrednog stanja oslonac odbrane i zaštite naše zemlje", ističe Krivokapić.

Šta brine buduće rezerviste? Pre svega kako da dođu do kasarne, s kojim parama i kako da pravdaju odlazak sa posla. Pitaju da li će ih poslodavac otpustiti i zameniti drugim. Ima i onih koji "kukaju" što "moraju da se popnu na čuku". Krivokapić objašnjava da se na vežbu odlazi upravo zbog toga da bi se potencijalni vojnici vratili u formu.

"Radi se o ljudima koji i po 10 ili 15 godina nisu obukli uniformu i bili na nekom vojnom poligonu. Njihove fizičke sposobnosti su se znatno promenile u odnosu na period kad su služili vojni rok. Naše kolege imaju razumevanja. Polako ih uvode u određene faze obuke, obnavljaju im znanja", kaže sagovornik Sputnjika.

On dodaje da Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove rezervista. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih se refundira pun iznos mesečne zarade. I oni koji se ovih dana smatraju srećnicima, jer su vojni rok služili civilno, mogu da očekuju poziv, otkriva Krivokapić.

"Kada oni, ali i svi drugi muškarci koji nisu služili vojni rok sa oružjem, napune 30 godina, prevode se u rezervni sastav. Ali njihovu obuku planira i trebalo bi da je realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Sektor za vanredne situacije", ukazuje Krivokapić.

Getty images
Getty images

Dakle, plavu kovertu mogu da očekuju svi koji su služili vojni rok sa oružjem. Mnogi su zaboravili da su pred odlazak kući dobili ratni raspored i tako su se automatski prijavili u rezervni sastav.

U slučaju bolesti, ako od njegovog rada zavisi egzistencija porodice ili ako se bavi važnim naučnim radom, rezervista je dužan da osam dana ranije opravda odsustvo. Isto važi za sportiste koji se pripremaju za neko međunarodno takmičenje.

Ko se ne odazove pozivu, treba da pripremi 50.000 dinara za kaznu, ili da se pripremi za malo duže odsustvo, dva meseca u zatvoru.

"Dakle, očekujte poziv za vojnu vežbu, makar jednom u pet godina, iako Srbija nije ugrožena. Oni koji bez rata ne mogu da nađu razlog za odlazak, neka se sete poplava 2014. godine. Vojska ne postoji samo da bi branila zemlju od neprijatelja. U slučaju elementarne nepogode narod očekuje njenu pomoć", zaključuje Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu