Tramp rešio: SAD se povlače iz Pariskog sporazuma

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.06.2017.

21:08

Tramp rešio: SAD se povlače iz Pariskog sporazuma
Foto: Tanjug

On je dodao da će SAD nastaviti sa pregovorima o vraćanju ili postizanju novog sporazuma.

"Da bih ispunio svoju obavezu zaštite Amerike i njenog naroda, SAD će se povući iz Pariskog klimatskog sporazuma, ali će započeti sa pregovorima o ponovnom ulasku ili stvaranju novog sporazuma sa uslovima koji odgovaraju SAD. Izlazimo, ali počinjemo da pregovaramo i videćemo da li možemo da stvorimo dogovor koji će biti fer. Ako uspemo to je sjajno, ako ne uspemo to je isto dobro", naveo je Tramp.

On je rekao da je postojeći Sporazum nefer prema "američkim firmama, radnicima, gradjanima i poreskim obveznicima" i da su druge države dobile povoljnije aranžmane na osnovu tog Sporazuma, odnosno da se on više odnosi na njihovo zadobijanje finansijske prednosti u odnosu na SADm nego na klimatske promene.

Agencija prenosi da je ovim potezom Tramp ispunio jedno od svojih glavnih obećanja, ali ocenjuje da on time podriva napore sveta u borbi protiv klimatskih promena.

AP podseća da su SAD pod bivšim predsednikom Barakom Obamom pristale na smanjenje emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova sa 28 odsto iz 2005. na 26 odsto 2025. godine, što iznosi oko 1,6 milijardi tona.

Tramp je kazao da duboko brine za životnu sredinu, ali da ne može da podrži sporazum koji kažnjava SAD, što je, po njegovoj oceni, slučaj s Pariskim sporazumom. "Izabran sam da predstavljam građane Pitsburga, a ne Pariza", rekao je predsednk SAD.

Pariski klimatski sporazum postpisalo je skoro 200 zemalja u decembru 2015. godine.

Inače, deo sporazuma su sve zemlje osim Sirije, Nikaragve, a sada i SAD. Njih 147 su zasad ga ratifikovale i prihvatile, uključujući i SAD.

SAD su najveći emiter ugljen dioksida u svetu i ovo povlačenje je prvo kršenje sporazuma postignutog u Parizu.

AP navodi da je Tramp kazao da aktuelni Pariski sporazum stavlja SAD u "neravnopravan položaj" i da se zbog njega gube poslovi i smanjuju plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: