Zakon u praksi: Nasilnik odmah prekršio zabranu, priveden

Prva mera udaljenja nasilnika iz kuće do 30 dana izrečena je u Pančevu, kada je i počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.06.2017.

14:12

Zakon u praksi: Nasilnik odmah prekršio zabranu, priveden
Foto: Thinkstock

Naime, policajac je najpre izrekao hitnu meru udaljenja nasilnika iz stana do 48 sati, a nju je, na predlog tužioca, Osnovni sud u Pančevu produžio na 30 dana.

Međutim, on je prekršio tu zabranu, zbog čega je priveden Prekršajnom sudu u Pančevu, saznaje Tanjug.

Naime, nakon što mu je zabrana izrečena u pančevačkom Osnovnom sudu na predlog tužilaštva u skladu sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici čija je primena počela danas, nasilnik se ipak vratio kući.

Međutim, supruga ga je ponovo prijavila, a policija ga je privela Prekršajnom sudu zbog kršenja zabrane.

Još jedan slučaj nasilja u porodici danas je prijavljen u Kragujevcu, ali je nasilnik prilikom privođenja uspeo da se otrgne policiji i pobegne pa je za njim raspisana potraga.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je policijski službenik u Pančevu izrekao prvu hitnu meru udaljavanja nasinika iz stana, pošto je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

"Koliko nam je poznato, javni tužilac je na osnovu procene rizika predložio da sud produži tu meru na još 30 dana", navela je Kuburovićeva posle otvaranja novoizgrađene zgrade Prekršajnog suda u Požarevcu.

To pokazuje da će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i te kako imati primenu u praksi, ukazala je ona napominjući da će i prekršajni sudovi imati svoju ulogu u primeni novog Zakona.

"U slučaju da nasilnik ne poštuje hitnu meru koja mu je izrečena, prekršajni sud u hitnom postupku može da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od 60 dana", rekla je ministarka pravde.

Ona je istakla da je cilj ovog Zakona da imamo prevenciju i da sprečimo nasilje, a ukoliko do njega dođe, da se efikasno reaguje i da nasilnici budu kažnjeni.

Pročitajte još:

B92 u Sigurnoj kući: Od batina me nisu spasila ni deca, ni trudnički stomak do zuba

Od sada nasilnike izbacuju iz kuće, a ne žrtve VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: