Tužilaštvo traži od sudija da ne šalju Mladića na lečenje

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo od sudija da odbace žalbu odbrane Ratka Mladića na odbijanje zahteva za privremeno oslobađanje radi lečenja u Rusiji.

Izvor: Beta

Sreda, 31.05.2017.

11:45

Tužilaštvo traži od sudija da ne šalju Mladića na lečenje
Screenshot

Pozivajući apelaciono veće da odbaci žalbu kao "neosnovanu", tužioci tvrde da su sudije u prvostepenoj odluci ispravno zaključile da, i pored garancija zvanične Moskve, nije izvesno da bi se Mladić, ako bi bio pušten u Rusiju, vratio u Hag kada sud to zatraži.

Po tužiocima, "iako se optuženi, pošto je 16 godina živeo kao begunac, sada suočava sa značajnim zdravstvenim rizikom", prvostepeno veće je donelo ispravnu odluku, utemeljenu na mišljenju lekara koji o Mladiću brinu, da mu se primerena nega može pružiti i u sudskom pritvoru.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) u pritvoru Tribunala očekuje prvostepenu presudu po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Kako je prošle nedelje najavio predsednik Tribunala Karmel Adjijus, prvostepena presuda generalu Mladiću biće izrečena do 30. novembra.

U žalbi, Mladićeva odbrana je, tražila da prvostepena odluka bude preinačena i da general bude pušten na lečenje u moskovskoj bolnici.

Po odbrani, sudije nisu pravi način vrednovali garancije Rusije da će se Mladić, ako bude pušten, vratiti u Hag kad ga sud pozove.

Odbrana u žalbi tvrdi i da sudije nisu na pravi način razmotrile trenutno Mladićevo zdravstveno stanje, ignorišući nalaze veštaka koje su angažovali branioci, već su se pogrešno oslonile na analizu generalovog ponašanja dok je bio u bekstvu.

U prvostepenoj odluci, Tribunal je odbio tvrdnje Mladićeve odbrane da general nema primereno lečenje u pritvoru u Sheveningenu, kao i da je njegovo pogoršano zdravstveno stanje nespojivo sa boravkom u pritvoru.

O žalbi branilaca Branka Lukića i Dragana Ivetića, u dogledno vreme odlučivaće apelaciono veće Tribunala.

Podsetimo, Mladić je pre hapšenja, krajem maja 2011, preživeo tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Po odbrani, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a, usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko lečenje u jednoj ruskoj bolnici koja je pristala da generala prihvati.

Iz zahteva odbrane proizlazi da je Mladić, početkom marta, ponovo bio prebačen u bolnicu Bronovo. Mladićevi branioci u zahtevu su upozorili su da je, u martu 2006, Tribunal odbacio istovetni zahtev bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koji je ubrzo preminuo u sudskom pritvoru,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: