"Ako nas Evropa gleda kao region, hajdemo zajedno..."

Berlinski proces nije i ne sme biti zamena za proces evropskih integracija ni za Srbiju, kao ni za druge kandidate iz regiona koji žele u EU.

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2017.

23:23

Tanjug

To je na regionalnoj konferenciji "Austria Connect 2017" rekla ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na skupu koji je organizovala Spoljnotrgovinska organizacija Privredne komore Austrije, pod nazivom "Southeast Europe: Striving for Competitiveness", istaknuto je da Beč godinama pruža snažnu podršku daljem priključivanju Srbije EU kako u političkom tako i u ekonomskom smislu.

"Berlinski proces ni na koji način ne treba, ne sme i nije zamena za proces evropskih integracija za svaku od zemalja regiona, a posebno za Srbiju, koja je već otvorila dosta poglavlja", istakla je Joksimović.

Berlinski proces je važan u smislu infrastrukturnog povezivanja, i energetskog i transportnog i socijalnog, rekla je ona.

"To je jugoistočna Evropa. Ako nas u Evropi gledaju kao region, hajde da zajedno radimo i postignemo stabilnost i da svi profitiramo u procesu EU integracija ”, poručila je Joksimović na skupu austrijskih privrednika i dodala da Srbija do juna očekuje otvaranje još najmanje dva poglavlja.

Ona je kazala da će se otvoriti poglavlja 29, koje se tiče Carinske unije, i poglavlje 7, koje se tiče prava intelektualne svojine.

“Spremili smo pregovaračke pozicije za, pre svega, nekoliko ekonomskih poglavlja. To su sve pozitivni signali za investitore i pokazatelj da su se dostigli određeni standardi. To pokazuje da je Srbija stabilna zemlja, a da su investicije stranog investitora u Srbiji zaštićene”, rekla je ministarka.

Ona je istakla da je Austrija jedan od najsnažnijih partnera na evropskom putu Srbije, a to, kaže, govore i podaci od tri milijarde evra austrijskih investicija u Srbiju.

“Reč je o 400 kompanija, a govorimo i o tome da je Austrija značajan razvojni partner sa 40 miliona evra bespovratne pomoći koje su dali Srbiji. Za naše građane to je, na primer, značilo i obnovu Golubačke tvrđave”, rekla je Joksimović.

Ministarka Joksimović je objasnila i to da Austrija kao zemlja podunavskog sliva vrlo dobro razume potencijal naše zajedničke saradnje.

“Budimpešta, Bratislava i Beč su sa Beogradom povezani i prirodnim putem, a to je nešto što i politički može da bude vrlo značajno za našu zemlju”, naglasila je Joksimović.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je na skupu da je važno da se pošalje poruka austrijskim privrednicima, na koji način privatni sektor kroz privredne komore u regionu međusobno sarađuju.

“Napravili smo Komorski investicioni forum, od osam regionalnih Komora, i u njemu zajedno predstavljamo više od pola miliona predužeća u regionu. Samo u poslednjem kvartalu protekle godine imali smo više od 2.000 B2B, odnosno ličnih sastanaka, koje smo organizovali”, rekao je Čadež.

On je najavio da će se u Trstu uskoro otvoriti Stalni sekretarijat komorskog investicionog foruma, koji će činiti privredne komore Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koje još nisu u EU, a sve uz podršku Slovenije i Hrvatske.

“Sekretarijat će se baviti poveživanjem poslovnih zajednica bez ulaženja u političke procese, a sve kako bismo našim vladama dali savete, šta je to potrebno konkretno uraditi oko setifikata, carinskih procedura, priznavanja laboratorijskih nalaza i slično. Dakle, savete u vezi svih onih malih stvari koje na kraju čine tržište ili ekonomsku regiju”, rekao je Čadež.

On je kazao i da je na današnjem skupu predstavljena online investiciona platforma, projekat na kojem Komora radi i na kojoj će, kaže Čadež, na jednom mestu biti pregled sve dokumentacije koja je potrebna privrednicima iz inostranstva radi ugovaranja poslova sa preduzećima u Srbiji i regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: