Zakletva, pa primopredaja - pa "celodnevni" mitinzi?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predaće dužnost Aleksandru Vučiću u sredu u 13.10h, nakon što novi šef države položi zakletvu u Domu Narodne skupštine.

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

15:38

Zakletva, pa primopredaja - pa
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Vučić je podneo ostavku na mesto premijera, a posebna sednica na kojoj će položiti zakletvu nad Ustavom Srbije i Miroslavljevim jevanđeljem počeće u 11h.

Ipak, protokol koji prati stupanje na dužnost novog predsednika, pozdrav i predaju dužnosti bivšeg i i dalje aktuelnog lidera SNS neće biti jedino što će privlačiti pažnju tokom dana.

Iako zasad nema zvanične najave, očekuje se da će se pristalice najjače stranke u Srbiji okupiti ispred Skupštine kako bi pružili podršku novom predsedniku države.

Pretpostavlja se da će oni doći iz svih krajeva zemlje, a pojedini mediji objavljuju i da se ispred Skupštine priprema montiranje bine.

Istovremeno, oni koji ne podržavaju politiku vlasti najavili su mirne proteste.

Međutim, predstavnici parlamentarne i vanparlamentarne opozicije, ali i formalnih i neformalnih udruženja građana se izgleda neće svi okupiti na istom mestu u isto vreme.

Prvi su protest najavili iz neformalnog pokreta "Protiv diktature" i to za 10h ispred Skupštine, a u pozivu na protest su apelovali i na poslanike, članove i simpatizere svih stranaka i predstavnike opozicije, sindikate, nevladine organizacije i udruženja građana da im se pridruže.

Podršku tom protestu pružila je Demokratska stranka, a i jedna od najaktivnijih opozicionih grupa u parlamentu "Dosta je bilo" pozvala je svoje članove i simpatizere da se pridruže tom protestu.

Ipak, nešto kasnije se pojavio i poziv na protest u 18 časova, samo drugog organizatora i na drugom mestu. Demokrate su zatim saopštile da podržavaju "celodnevne proteste", a DJB je pozvao građane da mirno protestuju na Trgu republike u večernjem protestu.

Navedeno je i da su bila planiranana dva termina protesta, ispred Skupštine u vreme zasedanja parlamenta i u 18h na Trgu republike, ali se zbog "pretnji i namere Vučića da izazove haos i nasilje" odustalo od okupljanja ispred parlamenta.

"Pozivamo sve ljude koji žele da se suprotstave vladavini jednog čoveka i privatizaciji države da se zajedno sa nama i studentima okupe na protestu u 10.00 ispred Skupštine Srbije pa sve do protesta u 18.00 na Trgu Republike", navela je DS.

Poziv na protest u 18 časova na Trgu republike uputio je Pokret slobodnih građana koji predvodi Saša Janković.

Pokret bivšeg ombudsmana je pozvao i građane drugih gradova Srbije da izađu na trgove i mirnim protestom izraze nezadovoljstvo zbog "zvaničnog uvođenja diktature u Srbiju kroz ceremoniju lažnog krunisanja Aleksandra Vučića".

Četvrtoplasirani na proteklim predsedničkim izborima, bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, neko vreme nije pričao previše o domaćoj politici, ali je na Tviteru najavio podršku zajedničkom protestu u 18 časova i pozvao građane da mu se pridruže.

"Budimo jedinstveni u dostojanstvenom protestu protiv nepravde, amorala, korupcije i izdaje", naveo je on.

Skupove je ministarka Zorana Mihajlović nazvala "kontramitingom" i ocenila da je u pitanju poziv na problem i sukobe.

"Mene to asocira na kontramiting Slobodana Miloševića. Znam kako je to izgledalo", rekla je Mihajlovićeva.

Aleksandar Vučić je na TV Pink odgovarajući na pitanja o "kontramitingu" rekao da će na dan njegove inauguracije, koja se očekuje u narednih dvadesetak dana biti prisutno oko 2.000 ljudi i da je taj skup prijavljen.

Kako je rekao, "Nikome neće biti dozvoljeno da uruši stabilnost i mir zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: