Haški tribunal se zatvara 19. decembra

Šef Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmel Ađijus obavestio je genseka UN Antonija Guteresa da će sud završiti svoj rad do kraja 2017. godine.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

00:25

Haški tribunal se zatvara 19. decembra
Thinkstock

On je rekao i da će poslednje presude u predmetima Mladiću i Prlić biti izrečene do 30. novembra, saopšteno je iz Haga.

Ađijus je, tokom sastanka koji je održan u Njujorku, pozvao generalnog sekretara da prisustvuje ceremoniji zatvaranja Međunarodnog suda, koja će se održati 19. decembra 2017.

Gutereš je zahvalio predsedniku Ađijusu na izuzetnom radu koji je Međunarodni sud postigao, kao i na njegovoj efikasnosti.

Kako je saopšteno, tom prilikom je izjavio da taj sud predstavlja veoma važan instrument ne samo u ostvarivanju pravde već i u odvraćanju od počinjenja zločina, miru i zaštiti ljudskih prava.

Ađijus je čestitao generalnom sekretaru na imenovanju, izrazivši zahvalnost na njegovoj posvećenosti unapređenju pozivanja na odgovornost i vladavine prava, kao i njegovoj kontinuiranoj podršci borbi protiv nekažnjivosti.

On je obavestio generalnog sekretara o napretku ostvarenom u ispunjenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda, koji je juče obeležio 24. godišnjicu svog osnivanja.

Predsednik tribunala boravi u Njujorku kako bi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavio polugodišnji izveštaj Međunarodnog suda o strategiji okončanja svog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: