"REM je trebalo da analizira, iako zakon ne obavezuje"

Iako Regulatorno telo za elektronske medije zakon ne obavezuje, trebalo je da uradi analizu medijskog sadržaja u predizbornoj kampanji.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

19:23

To je gostujući u Kažiprstu rekao Nino Brajović, državni sekretar za medije u Ministarstvu kulture i informisanja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zato što to regulatorno telo nije nadziralo rad elektronskih medija tokom kampanje za predsedničke izbore u Srbiji.

Na konstataciju autorke Suzane Trninić da REM nije razmatrao nijednu od 35 žalbi, Brajović je rekao da "definitivno ne može to da tvrdi".

"Činjenica da neko podnosi krivičnu prijavu je ozbiljan postupak, dakle da su neke stvari ozbiljno poremećene u radu. Ako podnosite krivičnu prijavu, onda se radi o nekom delu za koje su zaprećene stroge kazne. Medijski zakoni ne poznaju nikakvu mogućnost podnošenja krivične prijave", naveo je Brajović.

Dodao je i da nije srećan zbog toga kako radi REM.

"U mom kratkom mandatu sam bio u REM i razgovarali smo, uveravali su me da nemaju zakonsku obavezu analize rada emitera u predizbornoj kampanji i da imaju obavezu monitoringa. Mislim da oni treba da zadrže standard koji su imali ranije od 2004. do 2014. je bilo analize izborne kampanje i sa tim treba nastaviti", istakao je Brajović.

On je istakao i da je posao REM da skrene pažnju na neizbalansiranu uređivačku politiku u kampanji i da bi analiza trebalo da bude urađena, iako to zakonski nije obaveza, ali postoji monitoring na osnovu koga može da se uradi analiza.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: