Pokrenuta istraga protiv Gruevskog

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni Nikola Gruevski, kao predsednik partije, zloupotrebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Fetai je rekao da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke parama koje je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala te pare, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke.

Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova.

Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina.

"Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Deo od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke", rekla je Fetai.

Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dela imovine, među kojima i sedište partije u centru Skoplja.

Tu zgradu je podigla građevinska firma Beton koja je na račun VMRO DPMNE, prema Specijalnom tužilaštvu, dodatno uplatila nesrazmernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima.

U toj istrazi je osumnjičeni 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Specijalno tužilaštvo danas je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer. U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu