"Skandalozna odluka "Politike" da objavi Martićev tekst"

Medijska udruženja i organizacije saopštila su da su šokirani odlukom uredništva "Politike" da objavi pismo bivšeg urednika "Politike ekspres" Đorđa Martića.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.05.2017.

18:09

Foto: Thinkstock

Reč ej o pismu "Ćuruvija, Račak i Gordić".

"Politika" je u petak objavila pismo Đorđa Martića, koji je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva novinara Slavka Ćuruvije, objavio tekst-poternicu za glavnim urednikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina "Ćuruvija dočekao bombe" Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a.

Tekst, koji je lažno predstavio Ćuruviju kao jednog od onih koju su prizivali bombardovanje SR Jugoslavije, završava se zloslutnim rečima: "A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali".

"Prekjučerašnji tekst u 'Politici' na mnogo načina ponavlja surovost i nemoralnost svog prethodnika iz 1999. godine", navodi se u saopštenju Fondacije "Slavko Ćuruvija", Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacija medija i Asocijacije onlajn medija.

U saopštenju se dodaje da se Martić i sada, 18 godina kasnije, ruga ubijenom novinaru, cinično tvrdeći kako je on "svojom saglasnošću da se tekst objavi" - "praktično pozvao Ćuruviju da sve to demantuje i da mu se lepo, kako i dolikuje - izvinimo". Ćuruvija je, kaže Martić, odbio da demantuje, tako da - "pametnom dovoljno".

"Nastavljajući u tonu oslobođenom bilo kakvog stida, on kaže i: 'uvek (bih) pustio tekst protiv bombardovanja svoje zemlje. I tu mi je savest mirna'", prenela su ;novinarska i medijska udruženja i organizacije.

Dodaje se i da Martić tvrdi i kako je Ćuruvija (a ne Zoran Djinđić) u to vreme bio vodeći kritičar režima Slobodana Miloševićeva, kao i da je Ćuruvija ugrožavao Djinđićevo liderstvo, dok za Miloševićev režim nije bio opasan, insinuirajući da iza ubistva stoji upravo - Zoran Djinđić.

"Sa dubokim žaljenjem konstatujemo da, dajući prostor somnabulnim Martićevim konstrukcijama, 'Politika' ni na koji način nije doprinela informisanju javnosti, već upravo suprotno - njegovoj besramnoj kontaminaciji i vređanju uspomene na ubijenog novinara.", navodi se u saopštenju.

Objavljivanje pisma Đorđa Martića je osudilo i Udruženje novinara Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: